1% от населението на Великобритания владее 50% от земята ѝ

      Публикувано на Wednesday, 24 April , 2019      201 Прегледа     
1% от населението на Великобритания владее 50% от земята ѝ

  • Лондон

Ако земята на Великобритания бъде разпределена равномерно между всички нейни граждани, всеки от тях ще притежава 0.4 хектара (върху толкова голяма територия е разположен парламентът в Лондон).В действителност обаче половината от територията на Острова е съсредоточена в 1% от населението.

Най-големият собственик на земя е херцог Бакклъуч. Веднага след него се нарежда предприемачът Джеймс Дайсън.

Авторът на книгата „На кого принадлежи Англия?” – Гай Шрабсън, посочва, че картината относно собствеността на земя в Англия не се е променяла от векове.

По неговите думи, няколко хиляди херцози, барони и селски земевладелци притежават земя, която е повече отколкото цяла Средна Англия. Изводите в книгата са на база общодостъпни данни.

Аристокрацията владее 30% от земеделските земи във Великобритания. Тези данни може и да са занижени, като се вземе под внимание фактът, че 17% от собствениците на имоти в Англия и Уелс не са заявили в Агенцията по вписвания какво количество земя притежават.

Най-вероятно те са собственост също на аристократи, тъй като голямо количество от имотите са се предавали от поколение на поколение.

Други 18% от земите в Англия са собственост на корпорации, част от които са базирани зад граница или в офшорни зони.

Списъкът с най-големите собственици в тази категория се оглавява от компанията United Utilities. Голяма част от притежаваните от нея земи се намира в непосредствена близост до водохранилища.

Държавният сектор – централното и местно самоуправление, университетите, притежават не повече от 8% от територията на страната, посочва Шрабсън.

Тези, които притежават собствени къщи, владеят не повече от 5% от територията на страната.

Етикети:
Категория Лондон | 2019/04/24 последна редакция в 10:42 AM
Източник : Факти | Снимка : Google
202 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки