5 неща, които се случват с тялото, след като напълнеете

      Публикувано на Sunday, 28 July , 2019      1652 Прегледа     
5 неща, които се случват с тялото, след като напълнеете


Всеизвестен факт е, че наднорменото тегло е вредно за здравето и повишава редица потенциални опасности за в бъдеще.

Но знаем ли наистина какво точно се случва веднага след като качим излишните килограми?
Често хората напълняват много бързо и преди да са се усетили, за да вземат мерки, килограмите са твърде много. Макар теглото да има множество вредни потенциали в бъдеще, в настоящето излишните килограми мастна тъкан оказват моментално действие върху организма, което не е никак добро.

Нивата на кръвната захар се изстрелват високо

Повечето хора смятат, че само въглехидратите и сладкишите повишават нивата на кръвната захар. Това изобщо не е така. Най-простите въглехидрати повишават много и то рязко нивата на кръвната захар, а сложните въглехидрати предизвикват по-бавно покачване на показателите. И в двата случая повишаване има, просто вторият вид е по-полезен за организма.

Ако преяждате редовно, кръвната ви захар ще бъде постоянно висока, което ви поставя в доста сериозен риск от диабет и други усложнения.

Допълнителното количество мастна тъкан в организма затруднява усвояването на инсулина от панкреаса, което още повече влошава положението.

Метаболизмът се ускорява 

Звучи като страхотна идея, но не е. Метаболизмът се ускорява заради самото преяждане, довело до напълняване. Но това не води до изгаряне на излишните калории и мазнини, напротив. Обмяната на веществата се забързва, за да се разградят излишните количества погълната храна. След обработката ѝ тя така или иначе се трупа в излишък под формата на мастна тъкан.

Коремът се подува 

Когато преяждаме, стомашно-чревният тракт не успява да смогне да обработи големите количества хранителни вещества, които сме погълнали. Освен тях вероятно сме погълнали и въздух, който предизвиква подуване.

В комбинация с него затрудненото храносмилане причинява ферментация и затлачване на червата. Резултатът е подуване, гадене, болки, киселини.

Киселинен рефлукс 

Споменахме киселините, защото те са често срещан проблем при хората с наднормено тегло. Затлъстяването в коремната област причинява подпиране на диафрагмата и стомаха, което от своя страна предизвиква навлизане на стомашни киселини в хранопровода.

Освен това ако човек преяжда, това затруднява значително храносмилането. Многото различни, трудносмилаеми и разнородни храни в големи количества предизвикват стрес в отделянето на стомашни сокове, заради което се отключва киселинен рефлукс.

Органите са претоварени 

Наднорменото тегло предизвиква сериозно затруднение в работата на всички важни органи. Панкреасът трябва да произвежда повече инсулин, който да преодолее мастната тъкан, за да проникне в клетките и да разгради глюкозата.

Черният дроб трябва да произведе допълнителни храносмилателни ензими, част от които да складира в жлъчния мехур.

Претоварването на органите може да доведе до умора, сънливост, липса на енергия, невъзможност за нормално здравословно движение.


Етикети:
Категория Здраве | 2019/07/28 последна редакция в 2:30 AM
Източник : Аз жената | Снимка : Google
1653 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки