Начало Здраве 6 от 10 от млади лекари искат да напуснат България

6 от 10 от млади лекари искат да напуснат БългарияКатегория Здраве | 2018/07/19 at 6:00 AM | 193
Коментари ->> Добави Коментар

Над 60% от младите лекари не са мотивирани да останат да се реализират професионално в България.

Това показват резултатите от анкета на Българския лекарски съюз (БЛС) и Асоциацията за развитие на медицинската общност. Проучването изследва проблемите в системата на специализацията в здравеопазването.В рамките на 15 дни са били анкетирани 515 млади лекари от цялата страна.

Повече от половината от тях посочват сумата 1000 – 1500 лв. за предпочитана начална заплата по време на специализацията си.

От БЛС предупреждават, че всяка година около 500 лекари напускат България, за да намерят по-добри условия на труд и по-добро заплащане.

Почти половината млади лекари в страната намират за несправедлив начина за прием на специализанти и предпочитат връщането на конкурсния изпит вместо събеседването, което се практикува към момента.

Друг проблем, посочен от младите медици, са недостатъчните места за специализация, както и липсата на обобщена и лесно достъпна информация за актуални конкурси и приеми на бъдещи специалисти.

67% от настоящите специализанти са на мнение, че университетската болница е най-подходящото място за провеждане на следдипломните обучения, а 20.8% категорично заявяват, че искат болницата, в която специализират, да е многопрофилна.

Според младите лекари тази тенденция може да бъде променена с нововъведения в обучителния процес в специализираните лечебни заведения и извънболничната помощ и да се намери начин всички специалности да станат еднакво атрактивни за бъдещите медици.

“Нашите лекари ги примамва възможността за финансова стабилност и адекватни условия на труд. Ето защо отворена врата за връщането им и задържането им в родината е адекватното заплащане на тяхната работа, създаване на нормални условия на обучение и труд и възможности за кариерно израстване”, заяви председателят на БЛС Венцислав Грозев.Етикети: # # #

Категория Здраве | 2018/07/19 at 6:00 AM
194 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Интернет | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама