7 полезни урока от последната световна рецесия

      Публикувано на Monday, 30 March , 2020      634 Прегледа     
7 полезни урока от последната световна рецесия

  • Полезно

Много малко късметлии успяха да се измъкнат от финансовата криза 2007-2008 г. невредими.

Комбинираната загуба от намаляващите доходи, стойностите на жилищата и фондовия пазар възлизаше на около 100 000 долара на американско домакинство.
Повече от десетилетие по-късно икономиката се възстанови напълно от повечето мерки. За съжаление, вече сме на прага на нова световна рецесия.

Добрата новина е, че можете да се учите от миналото и да предприемете стъпки към финансова сигурност, която ще смекчи удара. Седем души, преживели последната рецесия, споделят финансовите грешки, които са направили и как това би им помогнало да са по-добре подготвени за следващата финансова криза.

Грешка №1: Пренебрегване на вноските за пенсиониране поради ограничен бюджет

Години след рецесията беше трудно да се намерят стабилни, високоплатени работни места, особено за хората, които скоро са завършили образованието си. Когато Кат Третина, писател на свободна практика със седалище в Орландо, завършва аспирантура, единствената работа, която можела да получи, била нископлатена. Заплатата й не била голяма, което се оказало проблем заради студентския заем, който по това време изплащала.

„Парите бяха в намален размер всеки месец. За да успея да се справя с финансовото си положение, не правех вноски в пенсионния си фонд. Ако настъпи друга рецесия, съм решена да погасявам навреме пенсионните си вноски, дори ако това означава да намаля разходите си“, разказва Третина.

Грешка №2: Не разполагате с парични резерви, за да се възползвате от възможностите за инвестиции

По време на срив на пазара може да е изкушаващо да изтеглите основните си инвестиции, дори да се оттеглите от всички фондови борси. Причината е, че виждате как нетната стойност на компанията ви пада през деня.

Финансовите експерти обаче са на мнение, че това е лоша идея. Според тях, ако удвоите инвестирането в такъв момент, можете да закупите активи с голяма отстъпка. Именно това Джон Килпатрик, председател на „Грийнфийлд съветници“, би направил различно при последната рецесия, ако разполагаше с достатъчно ликвидни средства, за да се възползва от това.

„Това направи най-известният инвеститор в света Уорън Бъфет. През 2008 г. той направи публикация в New York Times, съветвайки хората да изкупуват американски акции, докато цените са ниски. Оттук идва и често цитираният цитат „Бъди страхлив, когато другите са алчни, и бъди алчен, когато другите са страхливи“, казва Килпатрик, който вече има достатъчно средства, които търпеливо чакат следващата рецесия.

Грешка №3: Да бъдете обременени с дълг през дълъг период на безработица

Милениалите може и да не го помнят, но по-възрастните със сигурност са запознати с т.нар. „дот-ком балон“, известен като дот-ком бум. Това е икономически балон от периода 1997 – 2000 г. (с кулминация на 10 март 2000 г., когато индексът NASDAQ за един ден достига стойност 5132,52 и затваря на 5048,62), при което борсовите пазари в индустриалните страни регистрират значителен ръст в сектора на интернет компаниите и свързаните с тях области.

Сривът причини фалита на огромен брой компании, от онлайн търговци на дребно до комуникационни фирми, а технологичните акции паднаха. Други губят значителна част от пазарната си капитализация, но остават стабилни и печеливши, като Cisco, чиито акции спадат с 86%.

По време на този срив на пазара Джаки Бек, преподавател по лични финанси от Финикс, се оказа наскоро разведена, уволнена и с огромен студентски заем. Тя била предимно безработна до 2005 г., когато най-накрая намира работа на непълно работно време.

„Най-голямото ми съжаление беше, че дългът висеше над главата ми, а не разполагах с други източници на доходи извън работата си. По време на срив на пазара може да бъде почти невъзможно да си намерите работа. Излязох от дълга, преминах от отрицателна нетна стойност към положителна и се съсредоточих върху финансовата независимост“, разказва Джаки Бек.

По думите й, тези корекции са й помогнали изключително много, ето защо смята, че когато дойде време за следващата рецесия, вече ще бъде подготвена какво да прави.

Грешка №4: Да спрете да се усъвършенствате при труден пазар на труда

Независимо дали се окажете на удобна, стабилна работа или безработни без перспективи за работа, лесно е да се поддадете на моментното си състояние и да спрете да се развивате в желаната от вас посока. Това направи и финансовият експерт Брадли Джарид, който след завършване на образованието си през 2010 г. установява, че пазарът на труда след рецесията е особено труден. Вместо да предприеме някакви мерки, той просто седял и чакал нещата да се оправят.

„Изгубих толкова много време в игра на жертва, вместо да се попитам какво мога да правя с цялото това допълнително време. Можех да се свързвам с хората, да развивам ценни умения и да стажарам за собствениците на бизнес“, каза Джарид. За щастие, той вече е научил урока си, че непрекъснатото надграждане на уменията се отплаща, особено когато икономиката е в криза. Независимо дали се окажете безработни или в щастлива кариера, отделянето на свободно време, за да си осигурите конкурентно предимство, ще ви помогне в моментите, когато търсенето на работни места е голямо, а предлагането е малко.

Грешка №5: Да прахосвате средствата си безразсъдно

Лесно е да оставите инфлацията да повлияе върху начина ви на живот, особено когато предполагате, че ще разполагате с висока заплата за неопределено време. Когато се чувствате финансово комфортно, може да не успеете да поддържате бюджет и да започнете да прахосвате средствата си. Всичко това може да ви действа стимулиращо, докато не настъпи финансова криза.

Това се случи с блогърката за лични финанси Хайме Гибс и нейния съпруг. Те трябваше да затворят строителния си бизнес, когато рецесията удари, а съпругът й се оказа безработен точно в момента, когато се роди второто им дете.

„Беше стресиращо. През това време продадохме всичко, което можахме – луксозната си кола, лодката и дома си по поръчка. Щеше да е по-добре да се придържа към бюджета, преди нещата толкова много да се влошат. Но не беше всичко обречено и мрачно. Научихме ценни житейски уроци през този сезон и сега сме им благодарни“, спомня си Гибс. И казва, че ако навремето е разполагала с допълнителни доходи по време на безработицата, е щяла да се справи по-добре със семейния бюджет.

Грешка №6: Да живеете без спестявания

Ако харчите всяка печелена стотинка и нямате спестовен влог, към който да се обърнете в моменти на нужда, значи не сте сами. Повечето американци попадат в този капан. В него попада и Пеги Атъуд, основател на метода The Fretired, през 2008 г.

„Тогава не бях наясно колко е важна пестеливостта за дългосрочното финансово благополучие. Наемът на нашата градска къща беше над 3000 долара на месец, а аз бях в неплатен отпуск по майчинство, а работата на съпруга ми беше изложена на риск, тъй като той работеше в банковия сектор. Всеки ден се страхувахме за неговата работа, тъй като нямахме спестявания“, разказва Атъуд. По думите й, семейството трябвало да живее с по-малко средства, за да си осигурят финансова сигурност, намалявайки безпощадно разходите. Поставена в тази тежка ситуация, тя прави нещо необичайно при последната рецесия – вместо да ликвидира инвестициите си от фондовата борса, тя използвала бонус от 5000 долара, за да инвестира повече и не посяга към пенсионните си сметки.

Грешка №7: Преминаване в рецесията с дълг

Една от най-опасните позиции, в която може да се намерите е по време на рецесия, да сте потънали в дългове, да нямате спестявания и да сте безработни. Ето така хората набират неуправляем дълг, съсипват кредитите си и се озовават във финансова дупка, от която с години не могат да се измъкнат. В подобно положение изпада и професионалистката по връзки с обществеността Дженел Хамилтън при последната рецесия.

„Това беше един от най-стресовите моменти в живота ми. Тогава реших да рискувам и отворих собствена PR консултантска агенция. Смешното е, че в моята индустрия клиентите намаляваха разходите си за реклама и маркетинг, но знаеха, че от PR все още могат да получат добра възвръщаемост на инвестициите. Успях да стартирам и развивам успешен бизнес по време на рецесия и все още имам големи поръчки“, разказва Хамилтън. Тя е на мнение, че добри възможности могат да се намерят и по време на рецесия, стига да се възползвате от тях в подходящия момент.


Етикети:
Категория Полезно | 2020/03/30 последна редакция в 7:00 PM
Източник : Мениджър | Снимка : Google
635 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки