90% от българските студенти във Великобритания се възползват от студентски кредити

      Публикувано на Wednesday, 30 August , 2017      1350 Прегледа     
90% от българските студенти във Великобритания се възползват от студентски кредити


90% от българските студенти във Великобритания се възползват от студентски кредити, които покриват изцяло таксите за обучение. Това каза образователният консултант Росица Витанова.

Тя поясни, че Англия е една от страните, които предлагат най-добри условия за чуждестранни студенти. ”Във Великобритания, където както споменах е най-изгодно, може да се вземе заем, който покрива изцяло таксата за обучение.
Това е нещо, от което се възползват на 90% българските студенти. Той е нисколихвен. Не е банков заем и се отпуска след подаване на определен комплект с документи.

Не се изискват никакви финансови документи за него и сумата на заема може да бъде равна или по-малка от таксата за обучение”, обясни образователният консултант. Тя допълни, че тези заеми се изплащат едва, след като студентът завърши успешно образованието. Освен това се изисква и определен минимум на доходите, които той получава.

”Идеята е, че по време на обучението му студентът и семейството му са максимално облекчени и всъщност започват да плащат таксата едва след като младежът има собствени доходи, което е много удобно. За настаняването, общежитието, учебниците, храна – всичко, което е свързано с живота на студента в чужбина, вариантите са да се разглеждат стипендии, които университетите предлагат.

Те не са големи като размер. От 500 до 2000 паунда годишно могат да получават студентите”, каза още Росица Витанова. По думите й, критериите за тях също са различни. Те най-често са обвързани с академичния успех на студента или с някакъв конкретен проект, в който той се включва, като написване на есе или участие в конкурс.

”Някой от тях са автоматични – основават се на това, че си гражданин например на България или на Румъния. Това е нещо, което доста подробно разглеждаме с нашите кандидати и нещо, което понякога определя финалния избор на университета, в който студентът ще започне обучение”, обясни консултантът. Тя допълни, че втората най-предпочитана държава – Холандия, също предлага заем за таксите за обучение, но изискването при връщането му е, кандидатът да работи определени часове.

Росица Витанова припомни и, че обучението в Дания е безплатно, както за бакалаври, така и за магистри, и това я нарежда на трето място по предпочитаемост.

”Там, ако студентът работи, по подобие на Холандия, може да получава месечна помощ от датското правителство. Като там сумата обикновено е 600 – 650, 700 евро на месец, в зависимост от комбинацията от различни фактори, но пак е обвързано с това студентът да работи по време на следването си”, каза още Росица Витанова.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/08/30 последна редакция в 6:00 AM
Източник : | Снимка :
1351 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки