Начало България Агенцията по храните прекъсва поръчката за препаратите за чума след остра реакция на премиера

Агенцията по храните прекъсва поръчката за препаратите за чума след остра реакция на премиераКатегория България | 2018/08/11 at 9:00 AM | 37
Коментари ->> Добави Коментар

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) прекъсва поръчката за набори и препарати, с които да се изследва и диагностицира чумата по дребните преживни животни.

Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев.“Преди малко се чух с премиера и той ми каза: “Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да правят изследванията. Не се занимавай”, допълни Илиев.

Взетите близо 8 хиляди проби в 20-километровата зона около огнищата в Ямболско и Бургаско ще бъдат изследвани в лаборатории от Европейския съюз, посочени от Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК). Финансирането на изследванията също ще се поема от ЕК.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обеща да провери случая с обществената поръчка на Българската агенция за безопасност на храните и ако има проблем – да я прекрати.

“Ще проверя случая и ако са направили такъв заход, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове”, заяви във Варна министър-председателят.

Преди няколко дни агенцията реши да пристъпи към договаряне с фирмата “Глобул вижън 2018” ЕООД за доставка на препарати и набори за откриване на чумата по дребните преживни животни.

В мотивите към поръчката се казва, че фирмата е единствената, която разполага с нужните разрешителни и оторизации за доставка на търсените препарати и набори за изследване на болестта. А и няма време да се пристъпва към обществена поръчка, тъй като обстановката в страната е усложнена.

От данните в Търговския регистър се вижда, че фирмата е съвсем нова – учредена е в края на юни тази година, малко след първата заповед за евтаназия на животни заради чумата.

Основният й предмет на дейност пък е софтуерен и компютърен бизнес, а учредителният й капитал е 500 лева.

От отговор на агенцията по храните от вчера пък се разбра, че пълномощното на “Глобул вижън 2018” ЕООД да регистрира и продава продуктите на IDvet, предмет на поръчката, е от 1 август – около седмица преди обявлението за договаряне.

На въпросите как досега БАБХ е диагностицирала чумата по дребните преживни животни, какви китове и препарати са били използвани, на кои фирми, откъде са били доставяни и от кого, какви са наличностите в момента, агенцията отбелязва, че вече няма никакви наличности и възможности изобщо да диагностицира опасното заболяване.

Макар проблемите с чумата да започнаха още в края на юни и тогава да са нямали никакви набори за откриване и изследване на чумата, през юли БАБХ поръчала съвсем малко количество от същите набори, каквито сега иска да договори и да купи.

“На 2 юли е закупено известно неголямо количество от същите диагностикуми, тъй като няма други регистрирани такива в България, за сумата от 29 251 лв. срещу издадена фактура от доставчика. Доставени са по спешност от заявителя за регистрация на продуктите към онзи момент ДЗЗД “Лабор диагностик”, тъй като е нямало български оторизирани фирми за продажба на диагностикумите, които да фигурират в регистъра на диагностикумите в България или да са представили пълномощно от производителя за продажбата им. Лабораториите на БАБХ са работили и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия”, се казва в отговора до “Дневник”.

Логично тези малки количества от препаратите вече са изчерпани. Затова и беше обявена поръчката по спешност.Етикети: # #

Категория България | 2018/08/11 at 9:00 AM
38 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дневник | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама