Агенцията по храните прекъсва поръчката за препаратите за чума след остра реакция на премиера

      Публикувано на Saturday, 11 August , 2018      9 Прегледа      Коментари Добави коментар
Агенцията по храните прекъсва поръчката за препаратите за чума след остра реакция на премиера

  • България

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) прекъсва поръчката за набори и препарати, с които да се изследва и диагностицира чумата по дребните преживни животни.

Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев.

“Преди малко се чух с премиера и той ми каза: “Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да правят изследванията. Не се занимавай”, допълни Илиев.

Взетите близо 8 хиляди проби в 20-километровата зона около огнищата в Ямболско и Бургаско ще бъдат изследвани в лаборатории от Европейския съюз, посочени от Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК). Финансирането на изследванията също ще се поема от ЕК.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обеща да провери случая с обществената поръчка на Българската агенция за безопасност на храните и ако има проблем – да я прекрати.

“Ще проверя случая и ако са направили такъв заход, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове”, заяви във Варна министър-председателят.

Преди няколко дни агенцията реши да пристъпи към договаряне с фирмата “Глобул вижън 2018” ЕООД за доставка на препарати и набори за откриване на чумата по дребните преживни животни.

В мотивите към поръчката се казва, че фирмата е единствената, която разполага с нужните разрешителни и оторизации за доставка на търсените препарати и набори за изследване на болестта. А и няма време да се пристъпва към обществена поръчка, тъй като обстановката в страната е усложнена.

От данните в Търговския регистър се вижда, че фирмата е съвсем нова – учредена е в края на юни тази година, малко след първата заповед за евтаназия на животни заради чумата.

Основният й предмет на дейност пък е софтуерен и компютърен бизнес, а учредителният й капитал е 500 лева.

От отговор на агенцията по храните от вчера пък се разбра, че пълномощното на “Глобул вижън 2018” ЕООД да регистрира и продава продуктите на IDvet, предмет на поръчката, е от 1 август – около седмица преди обявлението за договаряне.

На въпросите как досега БАБХ е диагностицирала чумата по дребните преживни животни, какви китове и препарати са били използвани, на кои фирми, откъде са били доставяни и от кого, какви са наличностите в момента, агенцията отбелязва, че вече няма никакви наличности и възможности изобщо да диагностицира опасното заболяване.

Макар проблемите с чумата да започнаха още в края на юни и тогава да са нямали никакви набори за откриване и изследване на чумата, през юли БАБХ поръчала съвсем малко количество от същите набори, каквито сега иска да договори и да купи.

“На 2 юли е закупено известно неголямо количество от същите диагностикуми, тъй като няма други регистрирани такива в България, за сумата от 29 251 лв. срещу издадена фактура от доставчика. Доставени са по спешност от заявителя за регистрация на продуктите към онзи момент ДЗЗД “Лабор диагностик”, тъй като е нямало български оторизирани фирми за продажба на диагностикумите, които да фигурират в регистъра на диагностикумите в България или да са представили пълномощно от производителя за продажбата им. Лабораториите на БАБХ са работили и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия”, се казва в отговора до “Дневник”.

Логично тези малки количества от препаратите вече са изчерпани. Затова и беше обявена поръчката по спешност.

Етикети:
Категория България | 2018/08/11 последна редакция в 9:00 AM
Източник : Дневник | Снимка : Google
10 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки