Aко искате да карате мотопед в Англия, прочетете това!

      Публикувано на Thursday, 12 July , 2018      1086 Прегледа     
Aко искате да карате мотопед в Англия, прочетете това!

  • BG Лондон

Ако сте българин, попаднал в Обединеното кралство по работа, студент или променил своето местожителство, ще ви трябва начин да се придвижвате из многолюдните улици и квартали.

За тази цел може да си вземете мотопед или моторче, не е нужно да карате кола. Но за да можете спокойно да ги карате, първо ще трябва да преминете през задължително основно обучение, което ще ви даде възможност да карате на публични места. Обучението е извесно като compulsory basic training – CBT, и се състои от пет части:
Встъпителна част и проверка на зрението;
Практическо обучение на тренировъчна площадка;
Практическо каране на тренировъчна площадка;
Практическо обучение на пътя;
Практическо карана на пътя.

Докато трае вашето обучение, преминаването към следващата част зависи от инструктора, който ще преценява дали сте готови. След приключването на обучението, се преминава през теоретичен и практически изпит за управление на мотор до 2 години или в противен случай ще ви се наложи да изкарате отново задължителното обучение.

Освен това за управлението на мотор се изисква също така и поне временно свидетелство за управление, което е различно според категорията мотор, който притежавате:

Кат. А1 – тук влизат всички мотори до 125 кубика, чиято максимално мощност е 11kW или за триколки до 15kW . Разрешени са след навършени поне 17 години. Държат се теоритически и практически изпити.
Кат. A2 – за мотори до 35kW. Тук ще трябва да имате поне 19 години, за да карате такъв мотор, както и да сте се представили добре на  теоретичен и практически изпит или другият вариант е да имате опит в карането на мотор от кат. А1 от поне 2 години.
Кат. А – това е категория, в която няма никакви ограничения относно мощността и кубатурата на мотора. Но за да вземете книжка за тази категория, трябва да сте навършили 24 години, което става само чрез преминаване на CBT, теоретичен и практически изпит.

Мотопеди

Мотопед във Великобритания може да карате, ако имате навършени 16 години. В категорията на мотопедите спадат всички моторни превози средства на две колела с кубатура до 50 кубика, които не вдигат повече от 31 мили в час.  Тук има две категории:

Кат. АМ – тук влизат мотопеди до 50 кубика, които не могат да вдигнат повече от 45 км/ч, също така триколки до 50 кубика. Трябва да сте навършили 16 години и да изкарате CBT, теоретичен и практически изпит.
Кат. Q – подобна на горната, но дава възможност да карате двуколки и триколки, вдигащи не повече от 25 км. Получавате тази категория заедно с AM.

За да бъдете допуснати до обучение за съответната категория за мотор или мотопед, вие трябва да притежавате временна шофьорска книжка, а ако искате по време на обучението да карате и свое собствено превозно средство, ще трябва да разполагате с:

Валидна регистрация (log book);
Платен данък;
Преминат технически преглед (MOT);
Застраховка.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/07/12 последна редакция в 2:00 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1087 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки