Ако искате да следвате в Германия прочетете това

      Публикувано на Thursday, 31 August , 2017      984 Прегледа     
Ако искате да следвате в Германия прочетете това

  • BG Лондон

Германските университети са известни с високото качество на преподаване и смешно ниските си такси за следване. Нищо чудно, че все повече студенти от цял свят избират Германия. Какво обаче трябва непременно да знаете?

Средно по 30 хиляди долара заем е принуден да взема средностатистическият студент в САЩ – заради високите такси за обучение.
Във Великобритания пък е още по-скъпо – следването може да излезе и 66 000 долара. Това е причината все повече млади хора да търсят по-евтина алтернатива.

Една от особено привлекателните в това отношение дестинации е Германия. Страната на поетите и мислителите в центъра на Европа е известна с високия си жизнен стандарт. А също и с това, че поне в държавните университети няма такси за следване. И все пак младите хора, които мечтаят за широкия голям свят и за безплатно следване, съчетано с посещения на мюнхенския бирен фестивал и техно-партитата в Берлин, трябва да знаят някои неща, преди да скочат на първия самолет.

Обучението – относително безплатно

По-рано всички държавни университети в Германия бяха безплатни. После университетите наложиха студентски такси за някои предмети, макар и сравнително ниски. След дълги лутания насам-натам, таксите бяха отменени. Въпреки това трябва да се знае едно нещо: следването е безплатно само в държавните университети. Ако човек иска да следва в частен университет, трябва да се бръкне дълбоко. Освен това се кандидатства за прием в определена специалност за получаване на правото за обучение при същите условия, валидни и за местните студенти.

Не е за работохолици

Наслаждавайте се на хубавата бира, но не забравяйте следването!

Студентите от държави извън ЕС се нуждаят от студентска виза, която ограничава правото да се работи на 120 дни в годината или до 240 полудни. По време на семестъра студентите имат право да работят до 20 часа на седмица. Общите разходи за издръжка в германските градове – за наем, храна, здравна осигуровка и транспорт – обаче са сравнително по-ниски от тези в САЩ или Великобритания. Студентите с паспорт от ЕС могат да кандидатстват за стипендията BAföG, половината от която е държавна добавка, а другата половина е под формата на безлихвен заем, който се изплаща по-късно.

И още един добър съвет. Не си и помисляйте да работите на черно в Германия. Защото рискувате да бъдете зверски експлоатиран. А ако ви хванат, могат да ви върнат в родината.

Стипендиите

За щастие чужденците могат да се възползват от различни видове помощи и стипендии – без значение каква специалност са записали: инженерни науки, германска литература или изкуствознание. Който има добри оценки и знае към коя служба да се обърне, може да си осигури добър източник за финансиране.

Най-много стипендии раздава DAAD – германската служба за академичен обмен. В Германия има и много други фондации, които отпускат стипендии за някои курсове на обучение. Спечелената стипендия се отразява положително и на кандидатстването.

Всяко нещо си има цена

Стипендии се предлагат достатъчно, само трябва да знаете на коя врата да почукате

Ако не сте граждани на ЕС, трябва да се примирите с факта, че ще прекарвате много време пред гишетата на службата за чужденците. Американските граждани, приети в германски университети, получават бързо студентски визи. А студентите, получили германска университетска диплома, имат право да останат още 18 месеца в Германия и да работят. Все пак младите хора трябва да са наясно, че германските бюрократи не ги е много грижа за тях – младежите трябва да вземат всичко в собствените си ръце – сключването на здравна осигуровка, търсенето на жилище, регистрацията в съвета, подаването на документи за виза и т.н.

Всички тези процедури са още по-сложни за кандидатите от развиващите се страни. Те трябва да подадат документи за студентска виза чрез германските посолства в родните си страни.

“Войната” с бюрокрацията

Нямате друг избор, освен някак да се сприятелите с германската бюрокрация. Запознайте се с канцеларския немски език и с правилата на служебната кореспонденция! Винаги си правете копия от всички документи, за да бъдат на разположение по всяко време. Добрата организация е от голяма полза при всякакви ситуации. Като се почне с продължаването на визата и се стигне до търсенето на жилище.

Ако започнат да ви затрупват с бюрократични писма, отговорете им с поне два пъти повече по толкова! “Успешната стратегия се състои в това, да затрупваш враговете си с бумащина”, казва една студентка от Берлин, ветеран в борбата с бумащината.

Най-важното е владеенето на езика

Германската бюрокрация понякога е плашеща

В големите германски градове човек може да се справи и без познания по немски. Някои университети предлагат обучение и на английски. Въпреки това трябва непременно да учите немски. Така ще се оправяте по-лесно с властите и бързо ще си спечелите приятели. Ако пък след завършване на университета искате да останете в Германия и да работите, с немския на ваша страна имате значително повече шансове.

Германските ВУЗ-ове не глезят

Студентите, които в САЩ посещават частни колежи, са свикнали на известен лукс. Който плаща по 50 000 долара на година, има и по-големи очаквания – може да разчита на пералня, домоуправител и медицински център на територията на университета. Частните колежи плащат луди пари на всякакъв персонал, който да се грижи за студентите. В това число и студентски консултанти, които предлагат помощ при пропуснати лекции. В Германия такива услуги са непознати – студентите трябва да се оправят сами. Важи правилото – каквото си посял, това и ще пожънеш.

Животът в студентското общежитие

Повечето големи германски университети разполагат със студентски общежития. Понякога това са малки студентски градчета или големи жилищни кооперации със спартански обзаведени единични стаи. Алтернативата е да пуснете в действие чара си и да се опитате да си намерите студентска квартира със съквартиранти-германци. Това ще ви даде възможност да общувате с повече местни хора и да разширите познанията си по немски език.

Ако извадите късмет, може да си намерите легло в първата обща квартира, за която кандидатствате. Обикновено се чака месеци, преди да успеете. Но чакането си заслужава, повярвайте.

Внимание: може да ви хареса!

Възможно е накрая и да се влюбите в Германия и да искате да останете

Безплатно следване? Какво по-хубаво! Ако сте умен и непоколебим човек, който иска да постигне най-доброто в живота, можете да се ориентирате към Германия, да следвате няколко години, да си вземете дипломата, да поработите известно време и да се върнете в родината, където да започнете да правите големи пари. Възможно е. Но нещата могат да се развият и по друг начин – например ако се влюбите в Германия и решите да останете. Тогава ще се изправите пред тежка дилема: завинаги да обърнете гръб на родината си или с мъка на сърцето да се сбогувате с Германия. Възможно е службата за чужденците да ви спести терзанията от този род – ако не успеете да си намерите бързо работа.

Ако сте се влюбили в Германия, няма връщане назад. Също като Дейвид Бауи сигурно ще композирате любовни песни за Берлин и 35 години след раздялата си с този град. Има и по-тежки съдби – на тези, които трябва да робуват, за да върнат студентските си кредити.

Накратко – предварително преценете добре какво ви очаква в Германия. И след това все пак вземете самолета! На добър час.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/08/31 последна редакция в 6:00 AM
Източник : | Снимка :
985 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки