Амос Вицтум: Време е да преосмислим идеята за труда като източник на доходи

      Публикувано на Wednesday, 10 October , 2018      3296 Прегледа     
Амос Вицтум: Време е да преосмислим идеята за труда като източник на доходи

  • BG Лондон

Край на света, базиран на идеята, че работата може да ти гарантира добър живот, предрича британският професор Амос Вицтум. „Учили са ни, че ако получим добро образование и работим здраво, всичко ще е наред. Това предположение обаче отдавна не е релевантно”, твърди икономистът от London School of Economics.
Част от решението според него е в гарантирания базов доход. Така всеки гражданин може да получава определена сума на месец от държавата. Това ще му позволи да се занимава с нещо, което го прави щастлив.

Идеята за безусловен базов доход напоследък придобива нарастваща популярност. В Швейцария предстои да гласуват на референдум дали всеки да получава по 2500 франка месечен базов доход (През май швейцарците отхвърлиха на реферндум предложението за минимална работна заплата от 22 франка на час). В Европа наскоро приключи кампания в подкрепа на инициативата, която събра над 300 хил. подписа.

Свързахме се с проф. Вицтум, за да коментира идеята за гарантиран базов доход и да ни каже защо счита, че работата вече не ни гарантира приличен живот.

Тенденции на пазара на труда
„Голямата част от хората разчитат на работата, за да получат някакви доходи. С технологичния напредък обаче голяма част от работата, която хората са вършели досега, вече може да се осъществява от машини. Това се е случвало и преди – автоматизацията кара хората да се преместят от селското стопанство към производството, а по-късно от производството към услугите. Но сега компютрите и технологиите застигат и услугите. Въпросът е колко дълго тази динамика може да продължи. Вечно ли ще трябва да измисляме нови начини, за да получаваме заплата и да си осигурим прехраната?”, коментира пред Economy.bg проф. Вицтум.

Друга много важна тенденция според него е разминаването между уменията на хората и наличните работни места, което постоянно расте. „Това означава, че все повече хора работят нещо, за което или са твърде квалифицирани, или не са достатъчно подготвени”, коментира икономистът. По думите му това разминаване не е резултат на това, че хората не са получили подходящо обучение или че нямат точните умения. „По-скоро то отразява факта, че пазарът на труда осигурява все по-малко работни места”.

За смисъла на труда
„В свят, в който хората зависят от пазара на труда, за да получат доход, това е катастрофа. Това означава, че заплатите ще бъдат намалени и ще нарасне фрустрацията”, подчерта британският професор. Според него това показва, че системата, която разчита на пазара на труда да разпредели финансови ресурси, вече не функционира. „Ето защо трябва да преосмислим идеята за труда”, обясни пред Economy.bg проф. Вицтум.

Образованието
„В момента всички образователни системи са пригодени да работят в полза на пазара. Целта на образованието е да подготвя хората за работа, а не за живот. А акцентът трябва да е върху това как да обогатят социалния си капитал”, отбеляза икономистът от London School of Economics.

Идеята за гарантиран базов доход
Едно от решенията според проф. Вицтум е т.нар. „гарантиран базов доход”. „Идеята е да се позволи на тези, които искат да работят, да го правят. А тези, които не искат, да имат възможност да се развиват в областта, която желаят. Ще има достатъчно хора в света, които ще искат да работят, за да получават повече от базовия доход”, смята икономистът.
„Нека ви дам пример – ако някой има интерес към компютрите, то той би могъл да си намери работа в тази област, да се развива и да печели доста добре. Същевременно друг човек с интерес към литературата, в момента няма алтернатива, освен да си намери работа. Но работа, която да му позволи да развива интереса си към литературата, няма. Така той се захваща с нещо, което не му допада. Ако получава базов доход, той няма да си губи времето с работа, която не му е интересна, а може да се занимава с това, което го вдъхновява. За него няма да е проблем, че другият, който се занимава с компютри, печели добре и може да си позволи луксозна къща. Защото той ще получава някакъв доход и ще е доволен от това, което прави”, подчерта пред Economy.bg проф. Вицтум.
Идеята за базовия доход не предполага хората да не работят въобще. Те биха могли да работят по ден или по няколко дни седмично или да се занимават с доброволческа и социална работа.

Как идеята би могла да се реализира
„Тези, които биха работили, биха печелили повече от другите. За останалите удовлетворението ще е, че се занимават с неща, които ценят. Промяната ще дойде от възвръщаемостта на капитала. Всъщност по-голямата част от приходите в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) идват от възвръщаемост от капитал, а не от заплати. Така използвайки възвръщаемостта от капитал може да се създаде този свят, за който говоря.

Живот без работа
„Много хора биха били ужасени в момента от идеята, защото живеем в система, в която хората са научени да считат работата като единствената цел в живота им. Много хора намират идеята да живеят в свят, в който да не работят, за ужасно плашеща. Защото много от тях не знаят какво биха могли да правят, ако не работят. Работата се е превърнала в нещо като социална терапия”, счита британският икономист.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/10/10 последна редакция в 10:00 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
3297 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки