Английският щам е на път да изхвърли платнените маски

      Публикувано на Sunday, 24 January , 2021      899 Прегледа     
Английският щам е на път да изхвърли платнените маски

  • Коронавирус

Новият вариант на коронавируса – т.нар. английски щам, започна да променя противоепидемичните мерки, с които малко или много свикнахме в Европа.
Навсякъде, където са задължителни маските, досега човек можеше да избере да носи платнена маска за многократна употреба и даже шал,

а заради необходимостта от ежедневно носене малцина посягаха към по-скъпи маски с по-висока защита.

Новият вариант обаче е далеч по-заразен, поради което вече в четири страни – Австрия, Германия, Франция и Великобритания, има изисквания или препоръки да се носят хирургически или FFP2 маски.

При новия вариант на Sars-CoV-2 концентрацията на вирусни частици в носоглътката е от 10 до 100 пъти повече, обясни на редовния брифинг в четвъртък главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. “В момента у нас 10 души заразяват 5-6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27, това предстои да се случи в Европа и то идва към нас”, каза Кунчев. Картината, която той описа за Европа е тревожна – в рамките на 4 седмици новият щам от 10-15% е успял да заеме дял от над 75% във Великобритания, в Ирландия – от 2-3 на сто е достигнал 40 на сто. Подобна е картината, но с по-ниски темпове в Нидерландия.

Новата вълна към изхвърляне на платнените маски от употреба тръгна от Бавария. Миналата седмица германската провинция обяви, че от понеделник въвежда задължителни маски с ниво на защита FFP2 (на различните континенти се означава и като N95 и KN95) в магазините и обществения транспорт. Във вторник канцлерът Ангела Меркел обяви, че в цяла Германия в обществения транспорт и магазините ще се влиза задължително с хирургическа маска или FFP2 маска. Извън Бавария, по-високият клас защита –  FFP2, е задължителен засега само за старческите домове. От 25 януари Австрия също въвежда задължителни маски за еднократна употреба с ниво на защита FFP2 в обществения транспорт и магазините и ще бъде първата страна, в която ще е задължително носенето на такъв висок клас маска.

Франция и Великобритания вървят по пътя на Австрия и Германия, но засега само с препоръки, а не със задължения. В понеделник водещият консултативен съвет по здравните въпроси на Франция препоръча хората да не разчитат на платнени и други домашно направени предпазни средства, тъй като те може да не предпазват достатъчно от новия вариант на коронавируса. “Тъй като нямаме нови оръжия срещу него, остава ни само да подобрим тези, с които разполагаме”, посочи пред обществената телевизия Даниел Камю, член на съвета. Препоръки срещу носенето на платнени маски вече има и във Великобритания. Ако не можете да спазвате физическа дистанция, носете медицинска маска, особено при продължителен престой сред много хора на закрито, съветват тамошните здравни власти.

Промяната в изискванията към маските води със себе си много проблеми и според някои вирусолози може да се окаже контрапродуктивна. Маските с по-висока защита са скъпи, но като другите в масовия случай са за еднократна употреба. Високите цени ще изкушат хората да ги използват многократно – дори в по-богатите страни едва ли има много хора, готови да дадат по 2-3 евро за маска всеки път, когато трябва да ползват влак или метро. Освен това те са ефективни само когато се поставят правилно, а всички знаем колко правилно носим и далеч по-прости маски. Маската трябва да прилепва плътно по лицето и да му съответства по размер. Ако е хлабава, може да създаде измамно спокойствие у човек, а да не предпазва добре.

Тези маски не са и толкова достъпни – качествените варианти от реномирани производители се намират трудно. В Германия от средата на декември правителството раздава ваучери за FFP2 маски на възрастното население (60 и повече години) и на хора с хронични заболявания, като планът е всеки в тези рискови групи да получи по 15 маски с висок клас на защита. Австрия също обещава FFP2 маски на достъпни цени и да подсигури бедните си жители. В момента недостиг на такива маски не се усеща нито в България, нито в Европа, но нуждата от снабдяване на милиони европейци с такъв клас предпазни средства може рязко да промени ситуацията.

Въпросът има и политическо измерение – една година след началото на пандемията, в западния свят маските продължават да бъдат силно мразени и да разделят обществата. За съмненията по този въпрос допринесоха и противоречивите позиции на Световната здравна организация, която отначало не препоръчваше носенето на маски, а след това ги издигна в универсално и незаменимо предпазно средство. В хода на епидемията организацията призна, че в началото е имало остър дефицит на предпазни средства за медицинските лица и заради това се е въздържала да ги препоръчва за масова употреба. Сега обаче това е любим аргумент на противниците на маските.

“Такива маски са идеални като аварийно решение за спешни случаи на работното място, където не може да се осигури безопасно ниво на проветрение, но съм скептичен, че задължителното им носене в обществения транспорт ще е полезно, особено там, където човек може да е принуден да ги носи повече от 75 минути”, коментира Йонас Шмит-Ханазит, вирусолог от Хамбургския университет. Андреас Подбилски, директор на института по медицинска микробиология, вирусология и хигиена в Рощок, директно определи мярката като “популизъм и безсмислица”. Според него от нея няма да има ползи за безопасността на хората.

 

КАКВИ СА ЦЕНИТЕ У НАС

В момента в България най-простият вид маска от типа FFP2 се предлага от 3 лв. нагоре, като има онлайн магазини, които предлагат маски от такъв клас за по 16-17 лв. бройката. Маски от най-висок клас на защита – FFP3, от реномирана марка, в момента струват около 12-13 лв. Пазарът обаче е джунгла – масово например се твърди, че тези маски са за многократна употреба; продават се и маски, чиято цена издава, че степента й на защита е обявена съвсем произволно.

У нас дори хирургическите маски могат да се окажат нежелан разход за пенсионерите например – в специализираните магазини в момента кутия от 50 трислойни хирургически маски за еднократна употреба се намира за 12 лв., но в много аптеки ги продават по-скъпо – по 2 лв. бройката.

 

ВИДОВЕ МАСКИ

Платнените и хирургическите маски са предназначени основно да защитят другите хора от по-едри капки, отделяни при говорене, кашляне, кихане. Маските от типа FFP защитават не само околните, но и човека, който ги носи, тъй като филтрират въздуха в двете посоки. Те освен това предпазват и срещу по-малките капчици и аерозоли.

Хирургическата маска обикновено е трислойна, като вътрешният слой е бял и е изработен от абсорбиращ материал, който поема влагата от издишването; междинният слой е филтър, а външният слой е цветен (често син или розов) и изработен от водоотблъскващ материал, който не позволява абсорбирането на частици слюнка, кръв и пот. Тези маски предпазват околните, но не предпазват носителя им от вируси и бактерии. В болнични условия се препоръчва да се носят не повече от 2 часа – при прекомерна употреба защитните им свойства се губят.

Маските от типа FFP (наричат ги още респиратори) се класифицират според степента на филтриране на частици с размер 0,3 микрона и повече.

– FFP1 e най-ниският клас. Филтрира 80% от аерозолите, пропуска до 22%. Използва се главно срещу прах при домашни ремонти и др.

– FFP2 филтрира минимум 94% от аерозолите, изпуска максимум 8%. Тази маска има най-универсално приложение – в индустрията, строителството, фармацевтичното производство, селското стопанство. Тя може да служи за защита от респираторни вируси, включително SARS-CoV-2, ТОРС, бактерии (вкл. причиняващи туберкулоза), но има ситуации, в които дори тя не гарантира предпазване – например при работа с високо заразни пациенти и процедури, които предполагат отделяне на голямо количество аерозоли;

– FFP3 филтрира минимум 99% от аеорозолите, изпуска максимум 2%. Този най-висок клас предпазва от най-фините частици, включително азбест, фини прахови частици във въздуха и др., но не предпазва срещу газове като например азотен оксид.

В обозначенията на маските има и други съкращения, които е от полза да познаваме. При качествените маски например с NR се означава, че маската е за еднократна употреба, а с R – че става за многократна употреба. D означава, че маската е преминала допълнителен тест, който показва, че издържа на особено висока степен замърсяване.

Какво казва СЗО?

 

Маските трябва да се носят, но само маската не е достатъчно предпазно средство срещу COVID-19 – освен това трябва да спазвате физическа дистанция, да проветрявате редовно помещенията, да избягвате навалица, да миете ръцете си и да не кашляте в шепи, а в сгънат лакът или хартиена кърпичка.

СЗО препоръчва медицинска/хирургическа маска да носят следните категории хора:

– здравни работници в клинична среда;

– всеки, който не се чувства добре, включително хора с леки симптоми като мускулна болка, лека кашлица, раздразнено гърло, умора;

– всеки, който очаква резултати от тест за COVID-19, както и всеки с положителен резултат;

– хора, които се грижат за предполагаеми или потвърдени пациенти с COVID-19 извън здравно заведение.

Поради повишения риск от тежка форма на инфекцията и фатален изход, медицинските маски се препоръчват и на хора на възраст 60 и повече години, както и за хора с хронични заболявания като ХОББ, сърдечносъдови заболявания, рак, наднормено тегло, диабет и хора с компрометиран имунитет.

Обикновени, платнени маски могат да се носят от хората на възраст под 60 години и тези, които нямат здравни проблеми.

 

Как да изберем платнена маска?

Платнената маска трябва да обхваща плътно носа, бузите и брадата. Ако краищата й се местят и разтварят при говорене например, въздухът преминава оттам. Ако пък има вентилационна клапа, оттам излиза нефилтриран въздух към околните. Платнената маска трябва да има три слоя, като вътрешният слой трябва да е от абсорбиращ материал, като памук например. Средният слой трябва да е от нетъкан, неабсорбиращ материал, например полипропилен, а външният – също от неабсорбиращ материал, като полиестер или нещо подобно.

 

Защо не с клапан?

СЗО не препоръчва маски с клапан, тъй като те са предназначени за работници в производства с отделяне на прах и вредни частици. С други думи те предпазват носителя им от вдишване на вредни частици, тъй като клапанът се затваря при вдишване. При издишване обаче се отваря, което улеснява дишането, но също така позволява на вирусите да излязат през клапана. Това прави този тип маски неефективни в ограничаването на разпространението на COVID-19 и други вируси. Важно е да се знае, че те не предпазват околните, ако носителят им е заразен, поради което се смята, че създават риск за разпространение на COVID-19.

 

ИЗСЛЕДВАНИЯ

През юни в медицинския журнал “Лансет” бе публикувано сравнително изследване на разпространението на COVID-19 в 16 страни. Според него нивото на разпространение е по-ниско при спазване на физическа дистанция от 1 метър и повече, в сравнение с по-малко от 1 метър. С увеличаване на дистанцията, защитата се повишава. Носенето на маска намалява риска от заразяване, като това се наблюдава в по-голяма степен при маски от типа N95 (аналог на FFP2) отколкото при хирургическите маски, но и при двете защитата е по-голяма в сравнение с еднослойните маски. Защитата на очите също намалява риска от заразяване. За медицински работници респиратори от типа N95 са препоръчителни пред хирургичeските маски.

През септември университетът “Дюк” също публикува сравнение на ефикасността на 14 различни маски. Според него най-малко слюнка се отделя, ако този, който говори, е с маска от типа N95, а най-много се разпръсква, ако човек носи около устата кърпа за глава/шал за ски и пр. Този тип предпазно средство даже разпръсква повече капчици отколкото ако човек не носи нищо, вероятно защото материята действа като сито. Изследването на “Дюк” показа и добра ефективност на трислойните медицински маски, както и на някои платнени. Според друго изследване от 2013 г., цитирано в “Гардиън”, обикновената хирургическа маска е три пъти по-ефикасна от платнената маска при предотвратяване разпространението на вирусни частици.


Етикети:
Категория Коронавирус, Лондон | 2021/01/24 последна редакция в 10:00 AM
Източник : Сега | Снимка : Google
900 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки