Археолози откриха “най-древния театър в Лондон”

      Публикувано на Tuesday, 23 June , 2020      658 Прегледа     
Археолози откриха “най-древния театър в Лондон”

  • Лондон

Открит е може би най-древният театър в Лондон по време на реконструирането на къща в Уайтчапъл, съобщиха археолози, цитирани от “BBC”.
„Червеният Лъв“ се смята за първия театър от епохата на кралица Елизабет, но локацията му дълго време не можеше да бъде установена.

Дървените конструкции, артефакти и останки от сгради са били открити по време на разкопките от миналата година на ул. Степни Уейизточен Лондон.

 Археологът Стивън Уайт описва откритието като “невероятно”.

Смята се, че „Червеният Лъв“ е построен през 1567 от Джон Брейн, малко преди да реконструира театъра в Шордич, който завършва заедно с Джеймс Бърбидж през 1576. Барбидж е бил ръководен кадър в компанията “Lord Chamberlain’s Men”, като театърът в града е бил пръв постоянен дом за редица актьорски трупи, включително и на някои пиеси на младия Уилям Шекспир през 1590-те години.

Малко се знае за „Червения Лъв“, като съвременните записи за него се свеждат до две дела от 1567 и 1569, в които се споменава за “червения лъв” и “дом на славата” с открита сцена и трибуна.

През януари 2019 археолози започнаха да разкриват квадратна дървена конструкция със 144 оцелели греди и дървено скеле, което се смята, че е служило за основа на трибуната. Разкопките са с дължина 12,3 метра и ширина от 9,3 метра, като се доближават до размерите, описани в историческите дела, споделят експерти археолози.

Разкопките са провеждат от “Archaeology South-East”, част от Института по Археология към Лондонския университет, като са започнали малко преди да започне строителството на сграда на ул. Степни Уей №85. Уайт – ръководещият разкопките, коментира:

“След повече от 500 години останките на театъра на Червения Лъв, които бележат зората на ерата на кралица Елизабет, бяха най-накрая открити”.

“Силата на независимите доказателства – археологическите останки от сградата, намираща се на правилното място и в правилния период от време, изглежда съвпадат със сградата, описана в историческите източници”. 

Още сгради от 15-ти и 16-ти век са били открити при по-нататъшното разкриване на разкопките, както и находки, датиращи от следващите 100 години. Експертите смятат, че някои от предметите може да принадлежат на ханчето на „Червения Лъв“, което се смята, че е преобразувано от стара конюшня. Две бирени халби, стъкленици и бутилки са открити сред историческите находките.

Сградите на Театъра и Завесата бяха също разкрити по време на строителни дейности в Шордич, докато сградата на Главата на глигана бе открита в Алдгейт. Емили Гий, от журнала “Historic England”, коментира, че откритието е “наелектризиращо”. Тя добавя, че журналът ще “продължи да си сътрудничи със собственика на разкопките при разтълкуването историята на находките”.

Ивайло Йотов


Етикети:
Категория Лондон | 2020/06/23 последна редакция в 1:02 PM
Източник : Искра | Снимка : Google
659 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки