АЦБ вероятно ще запази лихвите без промяна заради мрачните перспективи

      Публикувано на Sunday, 16 June , 2019      275 Прегледа     
АЦБ вероятно ще запази лихвите без промяна заради мрачните перспективи


Банкерите от Английската централна банка вероятно ще запазят паричната политика без промяна в четвъртък въпреки предупрежденията, че лихвените проценти ще трябва да се повишат в бъдеще, съобщава Bloomberg.Всички с изключение на един от 20-те анализатори, интервюирани от Bloomberg, прогнозират, че единодушно ще бъде взето решение за запазване на основната лихва на ниво от 0,75%.

Политическите сътресения, липсата на яснота по отношение на оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, по-слабите от очакваното икономически данни и сигналите, че Федералният резерв е на път да сложи край на доскорошната си политика за повишение на лихвите, дават основания за задържане на лихвите от страна на АЦБ.

В изявление от началото на седмицата Майкъл Саундърс от централната банка посочи, че не вижда причина да се изчаква, докато цялата политическа несигурност около Brexit приключи преди лихвите да бъдат повишени.

Главния икономист Анди Халдейн също смята, че времето за повишение на лихвите наближава, за да се контролира инфлационния натиск.

От друга страна, Гертян Влиге, член на Комитета по паричната политика към АЦБ  заяви, че глобалните и вътрешните рискове са се засили през миналия месец, а перспективата се е влошила малко след последното заседание на централната банка в началото на юни.

В същото време управителят на банката Марк Карни коментира, че АЦБ е готова да повиши лихвите с повече отколкото очакват пазарите, ако Великобритания успее да излезе от ЕС по възможно най-спокойния начин.

Данните от тази седмица показаха по-голямо от очакваното забавяне на растежа през април, а Националният институт за икономически и социални изследвания прогнозира, че икономиката вероятно ще се свие с 0,2% през второто тримесечие.

Етикети:
Категория Лондон | 2019/06/16 последна редакция в 7:01 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
276 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки