Автоматизацията на труда в Англия ще засегне най-нископлатените работни места

      Публикувано на Sunday, 17 March , 2019      278 Прегледа     
Автоматизацията на труда в Англия ще засегне най-нископлатените работни места


Автоматизирането на работния процес няма да се отрази негативно на икономиката, но ще доведе до отпадане на някои професии с по-ниска квалификация и само кадрите с повече умения ще получават по-добро възнаграждение.За това предупреждава британският Институт за изследване на публичните политики (ИИПП), цитиран от ВВС.

Според доклада в случай, че роботизирането започне да води до увеличаване на неравенството в заплащането, държавата трябва да се намеси.

ИИПП посочва, че автоматизацията във Великобритания би могла да увеличи нарастването на продуктивността на икономиката с между 0,8% и 1,4% на годишна база, както и да стимулира брутния вътрешен продукт с 10% до 2030 г.

Този ръст обаче може да не бъде равномерно разпределен, тъй като работните места с по-ниско заплащане имат пет пъти по-голям „технически потенциал“ да бъдат автоматизирани в сравнение с тези, при които се получават по-големи заплати.

Според данните секторът във Великобритания с най-голям риск от роботизация е този на търговията на едро и дребно, където 65% от работните места могат да бъдат автоматизирани. След него се нарежда транспортът с 63% и производството с 58%. В същото време обаче от ИИПП посочват, че работниците, които могат да използват по-сложна техника, имат възможност да увеличат възнаграждението си, разширявайки пропастта в заплащането между тях и служителите с по-ниска квалификация.

Според една от авторките на изследването Карис Робъртс анализът е показал, че за работните места, които имат потенциал да бъдат автоматизирани, се дават годишно заплати в общ размер на 290 млрд. паунда. Според нея голяма част от тези средства все пак ще бъдат похарчени под формата на увеличение на заплатите за други работни места, но значителна част от тях ще могат да се превърнат в печалба за държавата. „Някои хора ще получат увеличение на заплатите, докато други са в капана на ниските заплащания и секторите със слаба производителност“, допълва Робъртс.

По думите ѝ работните места, които имат най-голям риск от автоматизация, са непропорционално разпределени в по-бедните части на страната и често пъти са заемани от жени или представители на малцинствените групи.

„За да се избегне увеличаването на неравенството, правителството трябва да потърси начини за разпределение на капиталовата собственост и да гарантира, че всеки ще има полза от увеличаването на автоматизацията“, посочва тя.

Етикети:
Категория Лондон | 2019/03/17 последна редакция в 4:30 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
279 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки