Българската миграция към Великобритания от средата на 19в. до 1940г.

      Публикувано на Tuesday, 14 February , 2017      2 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
Българската миграция към Великобритания от средата на 19в. до 1940г.

  • BG Лондон

д-р Мила Маева, ИЕФЕМ-БАН

В миналото българите рядко избират Англия (Великобритания) като основно място за емиграция. От ХVІІІ в. насам Островът играе ролята на особен вид ˮразпределителен центърˮ на икономическата емиграцията към страните от Британската общност (Австралия, Нова Зеландия, Канада и др.), както и към САЩ. Информацията в британските архиви показва, че в пътническите списъци на корабите, напускащи английските пристанища, има голям брой българи (обикновено в трета класа броят им е поне 10 души), насочващи се към Северна и Южна Америка, а трагично известният “Титаник” е само един от примерите.

Моето проучване откри едва 29 българските граждани (или пристигнали от територии с преобладаващо българско население) (16 българи, 12 евреи и 1 арменец), които получават британско поданство в периода от 1878 до 1940 г.

В периода до 1878 г. българите в Англия са преди всичко търговци от района на Търново, отворили свои кантори в Лондон или Манчестър. Има данни и за български моряци, пътуващи под британски флаг, или участници в театрални трупи.

Преброяването от 1861 г. споменава Михаил Михайлов (род. 1838 г.), търговец на памук, който живее в Манчестър заедно със съпругата и дъщеря си. По това време там е и Хараламби Лефтеров (род. 1833 г.), търговец от Търново и управител на търговската кантора „Камбурови&Лефтерови”. Той живее заедно  със съпругата си Мария (род. 1841 г.) и четирите си деца, две от които са родени в Англия. При тях е и брат му Теодор (род. 1853 г.), който по това време учи в университета в Манчестър. След завършването си Теодор се прибира в родината си, където открива читалище в малкото търновско село Михалци, развива активна революционна дейност и по времето на Априлското въстание е убит в Дряновския манастир.

Друг български търговец, който има бизнес в Манчестър, в този период е Йордан Марко Вълчов, получил британско гражданство през 1870 г. Макар да не бяха открити сведения за неговия живот в Англия, появиха се данни за банкрут на търговската му фирмата през 1882 г.

Броят на българските търговци в Манчестър през втората половина на 19 в. е толкова голям, че Марко Балабанов се среща с тях през 1876 г. с цел да получи финансова помощ при организиране на Априлското въстание.

Интересен е примерът на българите Велизар Велико (или Велко) и Венчан Христови, синове на първия избран кмет на Варна, които основават клон на семейната им търговска къща в Англия. “Велико Христов и Синове” се занимава с търговия с желязо, мед, кокс, кафе и пипер, транспортирани до Малта, Гърция, Турция и България.

Британските архиви дават и информация за смесени бракове между българи и англичани. В повечето случаи българи се женят за англичанки, а обратното е почти рядкост. Сред изключенията българки да сключват брак с англичани през този период може да се посочи бракът на Веселка Бретон, род. 1882 г. Тя се омъжва за Нортън Бретон, а синът им се ражда в България. Британското преброяване от 1911 г. заварва семейството в Лондон, където вече е родена и дъщеря им.

Примерите за смесени бракове между българи и англичанки са многобройни и преобладаващи. Интересен е случаят на семейството на Георги Ангелов (род. 1866 г.), което живее в Хакни,  Лондон. Георги сменя много работи – от търговски чиновник, през счетоводител на свободна практика до политически агент през 1911 г. Синът му Клоуд е сержант в кралските въздушни сили по време на Първата световна война, служил в Галиполи, Египет и Франция. Той загива по време на полет през 1918 г. и получава посмъртно кръст.

В периода след 1878 г. и особено в началото на ХХ в. значително се увеличава броя на българите, които работят или живеят в Англия. В повечето случаи става въпрос за икономически емигранти, които са наети в различни фабрики и заводи в големите английски градове. Такива са Лазар Иванов от Етрополе, работник в мините в Североизточна Англия, и Георги Шипаров (род. 1883 г.) от София, градинар в югоизточната част на страната. В дома на семейство Лайнсман в Кенсингтън, Лондон, като прислуга живеят и работят седем българи от София.

В началото на 20 в. вече започват да се появяват и сведения за жени, които са помощници в частни домове или училища, сестри или фелшери. Като примери могат да се посочат Стефани Караджов, която е прислужница в училище, или Ружа Атанасова, сестра в болницата “Св. Томас” в Лондон.

Изследването показва, че информацията за броя на българите в края на 19 и началото на 20 в. е доста разпокъсана и неточна. Те са водени преди всичко от икономически мотиви и малкият им брой позволява поименно да се проследят. Повечето от тях са търговци и допринасят за преноса на стоки между България и Англия. След възстановяването на българската държава, живеещите в Англия българи, стават част от националната пропаганда в чужбина и участва в различни политически лобита в Англия с оглед получаване на различни привилегии на страната или намаляване на негативите, особено след Първата световна война.

BG Media London

Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/02/14 последна редакция в 9:00 AM
Източник : | Снимка :
3 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Хари Потър е най-четената книга във Великобритания
Лондон Новини от Лондон

Хари Потър е най-четената книга във Великобритания

Излезе ново проучване за най-четените книги във Великобритания, което показва, че Хари Потър все още остава любимия герой…

Искам да вляза с колата си в UК

Глобите за неподаден Tax Return

Как да намалите разходите при отглеждане на дете в Англия

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон България

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон

“На този етап не се очаква ново повишение на цената на топлинната енергия през зимата”, каза председател на…

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона България

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона

Призовавам протестиращите да спазват закона, да не влизат в провокация с полицията, да изпълняват полицейските разпореждания. Това заяви…

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

135 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

29 Прегледа

St Paul’s Cathedral, London

17 Прегледа

The Line That Will Be Crossrail

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве