Бактериите могат да преминат хиляди километри във въздуха

      Публикувано на Saturday, 31 August , 2019      1434 Прегледа     
Бактериите могат да преминат хиляди километри във въздуха

  • Здраве

Бактериите могат да преминават хиляди километри във въздуха без приемник, заключиха учени.
Константин Северинов, професор по молекулярна биология и биохимия в университета Рутгерс, казва, цитиран от ЮПИ:

“Изследването ни показва, че трябва да има глобален механизъм, който осигурява обмена на бактерии между отдалечени места. Тъй като бактериите, които изследвахме, живеят в много гореща вода – около 70 градуса Целзий, в отдалечени места, не е логично да предположим, че там са ги транспортирали животни, птици или хора”.

Северинов и колегите му мислят, че атмосферните течения са причината еднакви бактерии да има в далечни и откъснати части на света.

За да разберат по-добре връзката между отдалечените общности бактерии, учените са изследвани генетичните подписи, оставени от взаимодействия между бактерии и вируси.

Бактериофагите – вируси, които заразяват бактерии – са навсякъде.

Те са най-многобройната форма на живот на планетата и имат значимо и измеримо влияние върху микробните общности.

Когато бактериите се заразят с вируси, “молекулярните спомени” се съхраняват в секции бактериална ДНК. Оцелелите бактериални клетки предават части от вирусната ДНК – спомените, на следващото поколение.

За изследването си учените са събрали бактерии Термус термофилус от горещи извори по цял свят – Чили, Италия, Русия.

Преди анализите те предполагали, че “молекулярните спомени” на бактериите от противоположни части на света ще са различни и те ще имат уникална еволюционна история.

Резултатите им обаче показали много “общи спомени” – идентични парченца вирусна ДНК, съхранена в същия ред в ДНК на бактериите от далечни извори.

 


Етикети:
Категория Здраве, Любопитно | 2019/08/31 последна редакция в 2:30 AM
Източник : Дарик Нюз | Снимка : Google
1435 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки