Балоните ще се спукат: Какво заплашва световната икономика

      Публикувано на Thursday, 4 February , 2021      867 Прегледа     
Балоните ще се спукат: Какво заплашва световната икономика


Световната икономика е заплашена в близко бъдеще от надуваните голям брой балони, които може да се спукат и това ще доведе до задълбочаването на световната криза, предизвикана от пандемията от коронавирус.
Това твърдят финансисти, анкетирани от агенция Bloomberg.

Експертите обвиняват централните банки на редица страни за “надуването на балоните”. На първо място –на Федералния резерв на САЩ (Фед) и Европейската централна банка.

Повечето регулатори през последните месеци са взели курс на смекчаване на парично-кредитната политика.

Това се изразява в приемането на програми, предвиждащи изкупуването на държавни и корпоративни облигации.

Тези действия преследват две цели – първо, да се намали доходността на пазара на отпускане кредити и второ – да се влее допълнителна ликвидност в банковата система, за да може да се кредитира икономиката.

За изминалата 2020 г. Фед обяви започването на програма за безлимитно парично облекчаване. ЕЦБ също предприе подобни мерки на стойност 1,85 трилиона евро.

В резултат доходността от държавните и корпоративни облигации достигна историческите минимуми, а в някои случаи – стана дори отрицателна. Това направи взимането на кредит много евтино и подбуди инвеститорите да търсят други активи. В момента те са се насочили към акции, валути, скъпоценни метали, недвижими имоти и криптовалути.

 


Етикети:
Категория Свят | 2021/02/04 последна редакция в 9:00 AM
Източник : Експерт | Снимка : Google
868 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки