Барние: Постигането на Брекзит сделка е трудно, но все още възможно

      Публикувано на Wednesday, 9 October , 2019      1101 Прегледа     
Барние: Постигането на Брекзит сделка е трудно, но все още възможно

  • Лондон

Постигането на Брекзит сделка с Обединеното кралство е “трудно”, но все още възможно, заяви в сряда главният европейски преговарящ Мишел Барние.
“Европейският съюз ще остане спокоен, бдителен, уважителен и конструктивен. Мисля, че сделката е възможна, макар и много трудна, но възможна”, заяви той пред телевизия Sky News.

По-рано днес се появи информация, че Брюксел е готов да предложи на Великобритания ограничена във времето договореност за ирландския предпазен механизъм, ако членовете на северноирландската Юнионистка демократическа партия (DUP) и на политическото движение “Шин Фейн” (Sinn Fein) се съгласят с това предложение.

Информацията беше тиражирана от британския вестник “Таймс”, според който Европейският съюз е готов да направи “голяма отстъпка” по Брекзит сделката, като предложи механизъм на Северноирландското събрание, според който да се откаже от ирландския предпазен механизъм след няколко години, споменавайки се 2025-а година.

Лидерът на Шин Фейн в Северна Ирландия Майкъл О’Нийл обаче заяви, че това предложение “никога няма да се случи”, като и от DUP казаха, че ще отхвърлят подобно предложение.

Еврокомисарят по бюджета –  Гюнтер Йотингер пък посочи, че ирландският граничен предпазен механизъм не може да бъде подложен на ограничение във времето или да бъде изложен на риск от налагането на вето от трета страна, визирайки подобна възможност от страна на Северна Ирландия, след като Брекзит вече бъде факт.

Холандският финансов министър Вопке Хоекстра пък заяви в сряда, че Брекзит е “трагедия” за Великобритания и за Европейския съюз и трябва да бъде постигнато съгласие при най-меките възможни условия.

“Все още смятам, че най-добрият резултат е Брекзит, който да е възможно най-мек, но за танго са нужни две”, посочи той каза пред репортери в кулоарите на днешната среща на финансовите министри на еврозоната в Люксембург.

Междувременно източници от ЕС, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че британският министър по въпроса за Брекзит – Стивън Баркли ще обядва в четвъртък с главния преговарящ от страна на Европейския съюз – Мишел Барние.

Срещата ще има за цел “да се провери дали има повече гъвкавост от страна на Обединеното кралство, за да се върви към Брекзит сделка. Засега изглежда, че няма такива сигнали“, посочи неназован европейски дипломат.

В петък държавите-членки на ЕС ще бъдат относно техническите разговори и политическата оценка на това, което предстои преди Европейската среща на върха на 17-и октомври.


Етикети:
Категория Лондон | 2019/10/09 последна редакция в 7:26 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
1102 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки