Барние: Трябва да сме готови за „твърд“ Brexit в края на 2020 г.

      Публикувано на Monday, 3 February , 2020      823 Прегледа     
Барние: Трябва да сме готови за „твърд“ Brexit в края на 2020 г.

  • Брекзит

И Лондон, и Брюксел, тръгват „с рогата напред“ към бъдещите преговори за свободна търговия

Всички страни членки на ЕС, както и Обединеното кралство, трябва да се подготвят за перспективата в края на 2020 г. да се случи т.нар. „твърд Brexit“ – прекратяване на отношенията между Блока и Кралството без споразумение за свободна търговия, безвизови пътувания и т.н. Това каза днес главният европейски преговарящ за Brexit Мишел Барние, пише Reuters.
Барние, който днес изложи какви ще са приоритетите му при преговорите с представителите на Лондон, подчерта, че Великобритания не може да очаква нулеви мита и квоти вноса и износа с ЕС, освен ако не се съгласи да гарантира напълно честни условия за конкуренция между британските и европейските компании. Главният европейски преговарящ призова за запазване на еднаквите правила при предоставяната на фирмите държавна помощ, при социалните помощи, както и при екостандартите.

Изявлението на Барние дойде малко преди очакваното от британския премиер Борис Джонсън обръщение, в което той ще изложи своите приоритети в бъдещите преговори с ЕС. Очаква се той да заяви, че страната му ще просперира дори и да не постигне очакваното от нея споразумение за свободна търговия с ЕС.

След като отбеляза излизането на Кралството от Блока на 31 януари с парти в резиденцията си на „Даунинг стрийт“ в Лондон, Джонсън ще използва днешната си реч, за да каже на сънародниците си, а и на останалите страни по света, че държавният суверенитет е по-важен от икономиката.

ЕС и Великобритания имат време до края на тази година, когато изтича преходният период след Brexit, да опитат да постигнат споразумение по въпросите за търговията и бъдещите им политически отношения – нещо, което и Лондон, и Брюксел заявяват, че искат да постигнат, но при различни условия.

Търговските преговори помежду им ще започнат на 3 март. След като критикуваше своя предшественик Тереза Мей за подхода й в преговорите с Брюксел, Джонсън планира да започне преговорите остро, заявявайки, че страната му няма да се подчинява на правилата и регулациите на ЕС. Брюксел, от своя страна обаче, също тръгва с рогата напред и вече постави ултиматум на Лондон – или ще спазва европейските изисквания, или няма да получи споразумение за свободна търговия.


Етикети:
Категория Брекзит | 2020/02/03 последна редакция в 8:06 PM
Източник : www.economic.bg | Снимка : Лондон Днес
824 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки