Бавното ваксиниране кара и икономическото възстановяване да изостава

      Публикувано на Wednesday, 27 January , 2021      561 Прегледа     
Бавното ваксиниране кара и икономическото възстановяване да изостава

  • Лондон

Световната икономика преживява по-трудно от очакваното начало на 2021 г. на фона на продължаващото увеличение на новите случаи на заразени с коронавирус и по-бавните темпове на ваксиниране, посочва Bloomberg в свой материал.
Макар че световният икономически растеж все още е напът да се възстанови бързо от рецесията в даден момент, ще е нужно повече време и той може да не е толкова силен, както се очакваше.

Световната банка по-рано този месец вече сви прогнозата си до 4% през 2021 г., а Международният валутен фонд ще представи ревизираните си очаквания по-късно тази седмица.

Двойна рецесия вече се очаква в Япония, еврозоната и Великобритания заради новата порция ограничения за борба с вируса.

Рекордният брой случаи в САЩ тежи на търговията на дребно. Това накара и новата администрация на президента Джо Байдън да предложи нови 1,9 трлн. долара фискални стимули.

Само Китай успя да постигне V-образно възстановяване, след като ограничи вируса отрано. Но дори и там потребителите остават притеснени заради новите ограничения заради разпространението на заразата.

Индикаторите с висока честота, проследявани от Bloomberg Economics, показват притеснително начало на годината, като развитите икономики започват на по-слаба основа, а развиващите се се разминават.

„Това е отражение на мъчната истина, че преди масовото разпространение на ваксина завръщането към нормалността е малко вероятно“, казва Том Орлик, главен икономист на Bloomberg Economics.

Мрачните прогнози са факт въпреки фискалната подкрепа на обща стойност 12 трлн. долара и трилионите в помощ от централните банки, които така и не можаха да бетонират възстановяването.

Но дори и икономическите прогнози да са се влошили с напредването на 2021 г., подемът на финансовите пазари продължава заради оптимизма, че правителствените стимули и ваксинирането ще доведат до възстановяване. Миналата седмица донесе и нови рекорди на международните пазари.


Етикети:
Категория Лондон | 2021/01/27 последна редакция в 9:00 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
562 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки