Бедствено положение в община Стражица заради два прелели язовира

      Публикувано на Tuesday, 11 June , 2019      150 Прегледа     
Бедствено положение в община Стражица заради два прелели язовира

  • България

Бедствено положение е обявено в община Стражица заради два прелели язовира – край село Нова Върбовка и язовир “Чешме дере” до село Камен.Няма опасност за хората в района. Наводнени са земеделски земи и обществени сгради, съобщи за “Хоризонт” Илиян Маринов – председател на Общинския съвет в Стражица.

По думите му обстановката се нормализира:

“Язовирът, който имаше опасност от преливане, вече нивото е смъкнато. В селата Камен и Нова Върбовка има по-големи щети, като в Камен училището е затворено, тъй като приземният етаж е наводнен. Има влязла вода и в кметството и в детската градина, но за населението няма опасност. Що се отнася до язовира “Зеленчуков дол” в село Нова Върбовка, там стената е прекъсната, компрометирана, и всичко се е изляло в дерето и в нивите. Там също няма опасност за населението. В село Нова Върбовка и в село Камен има компрометирани асфалтови настилки”.

Застрахователят на детската градина и училището е уведомен за инцидента. Маринов е категоричен, че единствената причина за него е обилният дъжд. Двете заведения няма да работят днес.

Аварийни екипи работят по възстановяване на щетите, уточни още Илиян Маринов:

“Почистват се наносите от пътищата. Изпомпват се помещенията, които са наводнени, в къщите на хора има влязла вода. През външните огради в няколко къщи, но не е сериозно положението – пет къщи в село Камен и три-четири в село Нова Върбовка”.

“Много тежка обстановка за много кратко време”.

Така характеризира положението ген. Кирил Войнов, зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Той не се съгласи с оценките, че нещо с язовирите не е добре. Войнов смята, че държавата си върши работата и че всичко е под контрол.

„В момента обстановката е спокойна, овладяна от екипите на пожарната, създадена е организация и няма опасност за населението. За Нова Върбовка – преливникът не може да поеме водното количество и започва да прелива през язовирната стена. Тъй като тя е земнонасипна, започва да я прояжда и я прокопава до основи. Другият язовир, в село Камен, прелива през преливника, има наводнени няколко къщи. Беше създадена организация, почва да се сваля нивото на язовира. Няма опасност за хората. Правена е проверка през февруари. Нещата са били нормални. Страшно много дъжд е паднало, асфалтът по улиците е изровен, много тежка обстановка“.

Етикети:
Категория България | 2019/06/11 последна редакция в 11:17 AM
Източник : БНР | Снимка : Google
151 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки