Безплатна медицинска помощ

      Публикувано на Monday, 5 February , 2018      1560 Прегледа     
Безплатна медицинска помощ

  • BG Лондон

Формуляр HC 2

Този формуляр представлява лист с размери на стандартна машинописна страница, формат A-4, и ви гарантира свободен достъп до стоматолог (поставяне на пломби, подвижни и неподвижни протези, изваждане на непригодни зъби, телчета за фиксиране на захапката на подрастващите), офталмолог (преглед на зрението и лечение, предписване на очила за четене или късогледство, избор на рамки, стъкла и тяхната изработка, контактни лещи и всички физиологични разтвори необходими за тях), безплатни лекарства предписани от лекар – включително и най-скъпите (!), а освен това и заплащане на билетите за отиване и връщане до болницата или при лекуващият лекар, дори и разноските за придружител, ако има такъв.
Преференциалните получатели на формуляра

Формулярът предлага безплатна здравна помощ на безработните или неработещи в момента лица и на хората със скромни финансови средства, които не могат да си позволят визита на частен лекар или клиника. В този формуляр могат да бъдат вписани имената на децата, съпруга/съпругата, може да се ползва и от възрастните родители – дядовци и баби, а така също от деца и внуци.

Пристигайки в Лондон, можете да се обърнете към рецепцията на някоя поликлиника и да поискате формуляр HC1, известен още като Claim For Help With Health Costs.

Ако все още нямате Джи Пи и няма откъде да получите формуляра, прескочете до най-близкия JobCentre Plus или изпратете някой, който знае английски, за да го вземе. Формулярът е придружаван винаги с предплатен плик и не се нуждае от пощенска марка. Попълнете акуратно необходимите полета, отговоряйки на всички въпроси, отнасящи се до вашата ситуация. Вписването на Национален Застрахователен Номер (NIN) на първата страница не е задължително!
След изпращането на формуляр HC1, в период до четири седмици ще получите следващия формуляр – HC2. Той има едногодишна давност и всяка година, най-малко един месец преди изтичането му, трябва да бъде подновяван, като повторите процедурата – попълване на формуляр HC1 и получаване на HC2.

Важно уточнение!
Не ползвайте този формуляр, ако получавате помощи от държавата под форма на Income Support, Jobseeker’s Allowance, Incapacity Benefits, или други бенефити с изключение на помощ от Housing Authorities, под формата на Housing Benefit.
Tax Working Credit, не се счита за бенефит и съгласно разпоредбите на NHS е още едно доказателство във ваша полза за това, че сте лице с ниски доходи.

И още
Ако живеете с партньор, съпруг или съпруга, задължително ги впишете във формуляра HC1. При положение, че работите, не се опитвайте да „минете метър”, защото в момента проверяват всички данни и можете да влезете в конфликт с британското законодателство и второ, ще ви поискат пейслипове от последните 4 седмици.

Ако работите и получавате добро, но не достатъчно трудово възнаграждение, ще ви изпратят формуляр HC3, който покрива отчасти вашите медицински нужди. След попълване на HC1, можете да изискате формуляр HC5, чрез който да ви бъдат заплатени пътните до лекаря, както и предписаните лекарства, за които сте платили, а също така и пътните, похарчени от вашия придружител до болницата, ако в момента на заболяването все още не сте имали формуляр HC2.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/02/05 последна редакция в 10:00 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1561 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки