Бившият шеф на “Вътрешна сигурност” на МВР се оплака от безпрецедентен натиск и терор

      Публикувано на Thursday, 27 May , 2021      580 Прегледа     
Бившият шеф на “Вътрешна сигурност” на МВР се оплака от безпрецедентен натиск и терор

  • България

Бившият директор на “Вътрешна сигурност” Стефан Банков се оплака от безпрецедентен натиск и терор, който се осъществява над всички полицейски служители, включително и спрямо него.
За това е развил хипертонична криза и излиза пет дни в отпуска.

“Терорът се изразява в това, че министър Рашков, лично на мен, а и на останалите директори ни заявява, че не желае да работи с нас, да напускаме веднага, а ако не напускаме, ще си имаме проблеми.”

Доколкото е известно на Банков, вчера също има отстранени директори, но не знае за подробности. Лично той е викан няколко пъти в кабинета (на министъра, бел.ред.), “оказван ми е безпрецедентен натиск да задържам служители на МВР по отношения, на които нямаме никакви доказателства – касае се за досъдебно производство на Пловдив, делото, което беше за трето РПУ.

По отношение на мен както министър Рашков, така и един от зам.-министрите му, Ганчев, му е отправено директно питане – защо не отидохте в МВР болница да задържите Рогачев.

“Представете си за какво става въпрос и за каква правова държава и подготовка на честни избори говорим”, заяви Банков.

Той увери, че Дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР никога не е подслушвала политици.

Банков бил поканен да подаде заявление да освободи сам поста, но отказал, като заявил, че е надпартиен и не се занимава с политика.

Няколко часа по-късно бил преназначен по служебна необходимост да подпомага министъра като го съветва по въпросите за изборите. За да покаже министърът колко имал нужда от такива съветници, вчера му било предложен кабинет, който се намира в ъгъл с много малко светлина и непосредствено до входа на тоалетната. Банков не знае на каква длъжност се намира, тъй като до момента министърът не му връчил заповед за новата длъжност. Банков обаче е обжалвал в съда освобождаването си като директор на дирекция “Вътрешна сигурност”, като министър Рашков дори не благоволил да я предостави в съда. Въпреки това временно преназначената длъжност Банков не може да я откаже, но я приема като командирова за “изчистване на неудобните служители”.

“На мен ми се каза директно, че независимо от това кой контролира наказателния процес, аз съм можел да предприема действия по отношение на Рогачев. Нямам доказателства и ако имам доказателства, те щяха да бъдат дадени на прокуратурата”, увери Банков. Той бил упрекнат, че не е стигнал до върха, но Банков се пита как можело да стигне до върха – като фабрикува доказателства ли?

Банков увери, че не се крие, а останалите уволнени директори били от областните дирекции на МВР. Служителите нямат контакт с политици и не са имали, доколкото ми е известно, освен ако няма тайни записи, за които самият Рашков знае и хората, които дали тази информация. Цялата информация за всички записи на служителите като веществено доказателство са предоставени на прокуратурата и тя е компетентна да ги тълкува и да се произнася. Записи с политици и разговори на мен не са ми достояние, изтъкна Стефан Банков.


Етикети:
Категория България | 2021/05/27 последна редакция в 6:00 PM
Източник : Нюз | Снимка : Google
581 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки