Бизнес лидери и предприемачи в онлайн събитие за ефекта на COVID-19 върху иновациите

      Публикувано на Monday, 20 April , 2020      1697 Прегледа     
Бизнес лидери и предприемачи в онлайн събитие за ефекта на COVID-19 върху иновациите

  • PR публикации

Един месец след въвеждането на извънредно положение, основни участници в българската дигитална екосистема обсъдиха ролята на иновациите в период на криза.

Скоростна дигитализация във банковия сектор, предизвикателства в имотния пазар и повече възможности за алтернативно финансиране за стартъпи бяха някои от ключовите теми.
Филип Генов, главен изпълнителен директор на F27 и съучредител на София Лаб е оптимистично настроен за сегашната ситуация.

„Световните икономики са в много по-благоприяно положение от през 2008 година. Възможността за рестарт е много по-голяма от през 2009 година. Сегашната криза променя икономиката и въвежда нови бизнес модели.“

Той добави:

„Финтех секторът претърпява голямо развитие. Ще станем свидетели на първата компания за изцяло дистанционно банкиране в България през следващите 18 месеца.“

Той допълни, че страната трябва да насърчи големите корпорации да работят с предимно български стартъпи.

Сред участниците бяха Натанаил Стефанов, председател на Българската стартъп асоциация (BESCO); както и изявени иноватори в страната в сферата на споделените работни пространства Тибо Тетинджер (основател на Puzl CowOrKing) и събитията, Стоян Ангелов (основател на платформата Evedo).

Натанаил добави, че в сравнение с предишната криза от 2008-9 година наистина България предоставя по-голяма подкрепа за иновациите, но че сега тя може да бъде направена по по-добър начин отколкото е планирано.
Наблегна на факта, че държавата може да подпомогне стартъпите чрез нефинансови мерки.
Основното предложение е приемането на Дружественото Акционерно Дружество, което решава голяма част от проблемите със служителите.
Друга възможност, която сподели е да бъде позволено на нови компании да участват в обществените поръчки за общински и държавни администрации.

Повече за мерките, които предлага BESCO тук.

Според Георги Павлов, основател на Proptech.BG, негативните последици от пандемията и съпътстващите ограничения са вече видими за имотния пазар:

„Недвижимите имоти са най-старите и пасивни класове активи. Дигитализирането в сектора ще бъде по-трудно. Темпът на иновации ще се забави.“

Георги работи в сферата на недвижимите имоти от повече от 15 години, преминавайки успешно през няколко кризи.

„Светът се движи на по-бързи обороти. Предвиждам че на всеки 10 години ще има нова кризисна ситуация.“

Лекторите се съгласиха, че ясната комуникация в една компания и своевременната реакция са изключително важни в период на криза. В противен случай, бизнесът рискува да претърпи двойни загуби – в резултат на коронавирус, и в резултат на намалена продуктивност на работниците.

За други области, като тази на изкуствения интелект, ефектът от COVID-19 не е толкова осезаем.

Тук една от водещите иновативни компании в България е Humans in the Loop, социално предприятие, което предоставя работа на хора, засегнати от конфликт, в България, Турция, Сирия и Ирак. Основано е от Ива Гумнишка, която е и отличена в престижната класация Форбс България (30 under 30). Тя сподели:

“Извънредното положение засегна пряко част от бежанците и мигрантите и заедно с НПО сектора се опитваме да намерим решения. Тъй като нямаме възможност да предоставим заетост на всички тях, в момента организираме курс за фрийленс работа, който да помогне поне на някои от тях да си намерят дистанционна работа онлайн и да се справят със ситуацията.“

Панелът бе организиран и модериран от Цвете Дончева, консултант по иновации, която от последните 2 години работи в сферата на технологиите в Лондон – със стартъпи, както и в фирма за инвестиции с рисков капитал (VC).

Събитието в партньорство с BESCO, българската стартъп асоциация и Treding Topics, първата в Централна и Източна Европа платформа-хибрид между журналистика и предприемачество.


Етикети:
Категория PR публикации, Бизнес, България | 2020/04/20 последна редакция в 4:54 AM
Източник : Цвете Дончева | Снимка :
1698 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки