Бизнесът във Великобритания търси още помощ от финансовия министър

      Публикувано на Tuesday, 2 February , 2021      771 Прегледа     
Бизнесът във Великобритания търси още помощ от финансовия министър


Британският финансов министър Риши Сунак е притиснат от голяма група консерватори и от една от най-големите бизнес организации в Обединеното кралство,
които настояват за засилване на помощта заради пандемията от коронавирус, след като страната наложи трета блокада за овладяване на вируса, съобщава Bloomberg.

Сунак трябва да удължи периода на данъчни облекчения, както и да подкрепи чрез дълг финансирането на „инфраструктурната революция“, заявиха 50 депутати от Консервативната партия, членове на Northern Research Group, изпращайки съвместно писмо до финансовия министър.

Групата предупреждава за поредица от рискове, пред които са изправени домакинствата и бизнесът в страната на фона на няколко програми за помощ, които се очаква да бъдат прекратени.

„Домакинствата и бизнесът са изправени пред редица предизвикателства през следващите месеци, тъй като съществуващите програми за подкрепа приключват“, заяви Джейк Бери, бивши министър, който ръководи групата. „Да се откажем от подкрепата сега би причинило дългосрочни щети на големи части от Севера и ще отслаби нашето възстановяване. Сега е моментът Министерството на финансите да осигури стабилност, а не несигурност”, категоричен е той. 

Писмото илюстрира натиска, с който се сблъсква Сунак, като съществува риск третата блокада, наложена във Великобритания на национално ниво преди седмица, да продължи до края на март, помрачавайки допълнително перспективите за бизнеса и работниците.

Сунак многократно предупреждава, че настоящото ниво на разходите не е устойчиво в дългосрочен план. Правителството вече е похарчило над 280 млрд. паунда в борбата с щетите от пандемията за подкрепа на работниците и предприятията. Страната за първи път трябваше да позволи на националния дълг да нарасне до над 2 трлн. паунда.

В допълнение към натиска върху финансовия министър Британската търговска камара, една от основните бизнес лобистки групи в Кралството, предупреди, че много компании са „на колене“ и се нуждаят от допълнителна помощ, за да успеят да оцелеят по време на блокадата.

Northern Research Group включва членове на парламента от Северна Англия, Уелс и Шотландия. Нейните представители призовават за приоритизиране на инфраструктурата, която подобрява трансграничната свързаност с Шотландия и Уелс; ускоряване на преместването на държавни служители в градове извън столицата; удължаване на временното освобождаване от данъци за търговията на дребно, хотелиерството и развлеченията; удължаване на програмата за седмичните парични помощи за домакинствата, която изтича през април; намаляване на данъка върху продажбите на 5% за туризма и прибавянето на хотелиерството към програмата; премахване на гербовия налог върху имотите, ако цената на недвижимата собственост е под 500 хил. паунда; удължаване на помощите за временно освободените или принудително излезлите в отпуск работници.

Според генералния директор на Британската търговска камара Адам Маршал подходът на „капковото хранене при мерките в подкрепа на бизнеса, означава, че много компании няма да могат да планират бъдещето си“.

„Призоваваме правителството да приеме спешно пакет от мерки, който обхваща цялата 2021 г. и който премахва рисковете, пред които ще бъдат изправени компаниите след няколко седмици, когато облекченията и помощите се очаква да приключат“, допълни Маршал.

Британската търговска камара заяви, че компаниите се нуждаят от повече време, за да платят данъците си, както и от допълнителен кръг от безвъзмездни средства от най-малко 25 хил. паунда, за да преодолеят трудностите около блокадите.

Маршал също така призова правителството да запази активна програмата в подкрепа на работниците, която изплаща 80% от техните заплати и която се очаква да приключи през април.


Етикети:
Категория Лондон | 2021/02/02 последна редакция в 7:00 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
772 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки