Българи успяха да се приберат от Единбург след намеса на посолството ни

      Публикувано на Monday, 28 December , 2020      740 Прегледа     
Българи успяха да се приберат от Единбург след намеса на посолството ни

  • България

Посолството ни в Лондон помогна на група българи, които не са били допуснати да се качат на полет от Единбург до София на 27 декември.
От консулската служба към посолството са се свързали с авиокомпанията и са уточнили недоразумението. След активната намеса на екипа на мисията ни в Лондон въпросът е бил отстранен и сънародниците ни са били допуснати на борда на самолета и са прибрали благополучно.

Като част от Великобритания, правилата, които се прилагат за пътуване от и до Шотландия, са същите като за останалите райони на страната, посочват от МВнР.

От посолството ни в Лондон призовават българските граждани да пътуват само когато това е абсолютно наложително.

От 24 декември пристигащите в България от Великобритания и Северна Ирландия се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място, което са посочили за пребиваване. На пристигащите с въздушен транспорт ще се провежда бърз антигенен тест за COVID-19 на съответното летище у нас. При отрицателен резултат от теста се издава предписание от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор за поставяне под карантина за срок от 10 дни, а при положителен резултат – предписание за поставяне под задължителна изолация за срок от 14 дни.

Към момента режимът за пътуване до Обединеното кралство не включва забрана за влизане на българи. Пристигащите наши сънародници подлежат на 10-дневна карантина и трябва да попълнят електронен формуляр, в който да предоставят данните си за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

От 15 декември пристигащите в Англия от страни, които не са част от т.нар. “коридори за пътуване”, сред които е и България, имат опцията да си направят тест за коронавирус за собствена сметка след 5-ия ден от самоизолацията си в Англия. При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината.


Етикети:
Категория България | 2020/12/28 последна редакция в 5:04 PM
Източник : МВнР | Снимка :
741 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки