Българи заобикалят правилата във Великобритания за безплатен тест

      Публикувано на Friday, 5 February , 2021      1308 Прегледа     
Българи заобикалят правилата във Великобритания за безплатен тест

  • Лондон

Българи във Великобритания мамят британската здравна система в опит да заобиколят изискването за отрицателен PCR за влизане в България.

За да не дават 100 паунда, колкото струва тестването в частна лаборатория, те опитват да си направят безплатен тест, предлаган от здравната система на Острова.
Той обаче се полага само в точно определени случаи и според указанията на британските власти категорично не може да се използва от хора, планиращи да напуснат Великобритания или да влязат в нея, ако идват от високорискови страни.

Въпреки изричните правила има хора, които решават да ги заобиколят, за да си дойдат у нас.

Схемата  станала известна, след като две българки, пристигнали на летище София от Лондон, бяха спрени от родните власти и пратени под карантина, пробвайки се да минат именно с такъв безплатен тест.

Пред БНТ Мария и Геновева се оплакаха, че не им признали документа, защото на него не пишело изрично, че става въпрос за PCR. А не го пише именно защото са си направили такъв безплатен тест, предоставян от британските здравни власти.

“Държавната лаборатория е безплатна. Частната лаборатория започва от 100 паунда”, обясни пред камерите на националната телевизия Мария. В същото време обаче началник отдел “Епидемиология и контрол на заразните болести” в МЗ – д-р Ирина Гайтаневска, обясни, че тъй като случаят с двете българки далеч не е единственият, от здравното ведомство са направили запитване до британското посолство.

Оттам им отговорили, че не всички тестове, извършвани от въпросната държавна лаборатория, са по метода на PCR.

“Тоест ние няма как да знаем, ако изрично не е упоменато в лабораторния резултат, че е PCR”, посочи тя и допълни: “Трябва да бъдат изписани имената на лицето, че тестът, който е извършен, да бъде по метода на PCR, датата на извършването и още няколко паспортни данни, които тук не се съдържат. Нямаме изискване дали ще бъде платен или безплатен тестът. Имаме изискване като държава за метода”.

Проверка в страницата на британското правителство показва, че двете българки, а очевидно и останалите, заради които МЗ е направило запитване до британското посолство, не попадат в нито една от хипотезите, при които здравната система на Острова предоставя опцията за безплатен тест.

Хипотезите са изрично записани на сайта на британското правителство и те са следните – наличие на симптоми като висока температура, постоянна кашлица или загуба на вкус и мирис, а също изискване на местната власт са предоставяне на тест, участие в правителствен пилотен проект или хоспитализация за операция или друга интервенция.


Етикети:
Категория Лондон | 2021/02/05 последна редакция в 3:00 PM
Източник : Днес | Снимка : Google
1309 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки