Българите в чужбина са пратили в страната над 1 млрд. евро през 2018 г.

      Публикувано на Wednesday, 13 November , 2019      2269 Прегледа     
Българите в чужбина са пратили в страната над 1 млрд. евро през 2018 г.

  • BG Лондон

Над 1 млрд. евро са влезли в България от хора извън страната. Или по-точно – 1 176 млрд.
Като основната част са дошли от емигранти в държави от ЕС – 833 млн. евро, а 343 млн. са от страни, които не са членки на Съюза.

1 156 млрд. е балансът на влезлите и излезли от България пари от мигранти. Около 20 млн. с излезли от страната, две трети към държави извън Европейския съюз.

Страната ни по този показател е на 5-а позиция в ЕС

През 2018 г. паричните потоци, изпратени от хората в страни членки на ЕС към държави извън ЕС, са стигнали 35,6 млрд. евро, сочат обобщени от Евростат данни. Година по-рано тези лични трансфери са били 32,6 млрд. евро. В ЕС са влезли общо 10,9 млрд. евро през миналата година, толкова са били и през 2017 г.

Така че балансът е негативен за ЕС – от -24,6 млрд. евро. Основната част от персоналните трансфери са пари, които мигрантите пращат в родните си страни.

Сред страните, които са получили повече пари, отколкото са излезли от тях, начело е Португалия. Най на минус е Франция.

В Португалия са влезли 3,6 млд. евро, следват Румъния – 3 млрд., Полша – 2,9 млрд., Великобритания – 2,3 млрд. и Италия – 2 млрд.

Обратно най-много пари са изтекли от Франция – 11,4 млрд. евро, Испания – 7,7 млрд., Великобритания – 7 млрд., Италия – 6,5 млрд. и Германия – 5,2 млрд.

Така най-големите положителни стойности в баланса са в Португалия – 3,1 млрд. евро, в Румъния – 2,7 млрд. Полша – 2,5 млрд. А Франция е на минус с 10,5 млрд. евро. Следват след нея Германия с -5,1 млрд. евро, Великобритания – с 4,7 млрд и Италия с -4,5 млрд.

Персоналните трасфери към страни извън ЕС основно са към Африка и Азия.

От новите страни членки само в Чехия повече частни средства излизат навън, отколкото влизат в страната. Словакия е най-близо до нея с едва 1 млн. евро, внесени в националното парично обръщение отвън.


Етикети:
Категория BG Лондон, Лондон | 2019/11/13 последна редакция в 10:32 AM
Източник : Клуб Z | Снимка : Google
2270 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки