България още не е подала заявление за ERM II

      Публикувано на Wednesday, 29 April , 2020      705 Прегледа     
България още не е подала заявление за ERM II

  • Бизнес

България все още не е подала заявление за членство в ERM II, научи Investor.bg от няколко независими източника.

Това едва ли ще може да се случи до края на април, както прогнозираха премиерът Бойко Борисов (преди седмица) и министърът на финансите Владислав Горанов (по-рано).
На наш въпрос какви документи са получили от българска страна до петък, от ЕЦБ отказаха коментар.

От централата във Франкфурт не пожелаха да кажат също дали разполагат вече с плана за попълване на капитала на Първа инвестиционна банка и ако да, в какъв срок ще се произнесат по него.

От изказванията на премиера и финансовия министър през април стана ясно, че капиталовият недостиг в ПИБ е последната пречка за българската кандидатура за ERM II. Другата банка с констатиран недостиг при стрес-теста, Инвестбанк, вече успя да попълни капитала си.

От изказванията се подразбира също, че са били разрешени и проблемите в небанковия финансов сектор, в управлението на държавните дружества и по останалите точки, по които правителството се бе ангажирало да работи.

Именно проспектът за емисията акции на ПИБ всъщност е бил изпратен до ЕЦБ миналата седмица, научи Investor.bg от неофициални източници.

Но преди страната да може да подаде заявление за членство във валутния механизъм ERM II, емисията трябва да приключи, капиталът на банката да бъде реално попълнен и EЦБ да одобри изпълнението на плана. Възможно е да се наложи и допълнително одобрение според това кой ще купи емитираните акции. Ако купувач е държавната банка ББР, както упорито се говори, ще трябва и становище дали не се нарушават правилата на ЕС за държавна помощ.

На 23 април Комисията за финансов надзор одобри проспекта за първичното публично предлагане на ПИБ, при емитиране на 40 милиона обикновени акции с номинал 1 лев и емисионна цена 5 лева.

Това е под предлаганата от банката цена (8 лева), но е доста над пазарната цена за акциите й, която дори след очакваното повишение покрай последните новини си остава под 2.80 лева.

Заради високата цена и сложната ситуация в банковия сектор покрай коронавирусната криза, немалко експерти изразиха съмнения, че за акциите ще се намерят кандидати.

При такъв сценарий ББР би могла да се намеси, за да разчисти пътя на кандидатура за ERM II. Министър Горанов увери, че за такава цел няма да се използват 700-те милиона лева от последното увеличение на капитала на ББР. Обратното действително би предизвикало много спорове – с парите, с които би трябвало да се подпомагат най-засегнатите от кризата предприятия, да се попълва капиталът на една частна кредитна институция.

Не е ясно обаче дали това се отнася и за останалия капитал на държавната банка.

 В края на седмицата министър-председателят загатна, че очаква страната ни да се присъедини към механизма през юли, заедно с Хърватия.

В началото на месеца на запитване на Investor.bg от Българската народна банка посочиха, че „към момента протича техническо коригиране на вътрешни срокове в работния процес, но няма официално решение, свързано с промяна във времевия хоризонт“.Категория Бизнес, България | 2020/04/29 последна редакция в 7:00 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
706 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки