България остава на опашката на Европа по дигитализация

      Публикувано на Saturday, 9 January , 2021      310 Прегледа     
България остава на опашката на Европа по дигитализация

  • Бизнес

Въпреки че през 2020 г. коронавирусната пандемия помогна на Европа да отиде 10 години напред в дигитализацията си,
България продължава да е на опашката на дигитализацията на Стария континент.

Над 70% от малкия и средния бизнес в Европа „са инвестирали средства във въвеждането на нови технологии с цел оптимизиране на времето на персонала, по-добро и по-безопасно обслужване, включително чатботове и други софтуери с изкуствен интелект. Плановете са през 2021 г. да продължат да инвестират“.

Но България откровено изостава в този процес, което до голяма степен се дължи на недостатъчната дигитална грамотност и отвореността на бизнеса към иновативни технологии.

“Същевременно няма достатъчно програми, които да стимулират бизнеса да използва технологии като разговорния изкуствен интелект в клиентското обслужване, с които да се оптимизират процеси”, твърди Стоилова.

„Ние сме малък пазар, с предимно малки бизнеси… Проблемът е, че малките бизнеси са съсредоточени върху своето ежедневие и оцеляване и нямат време и възможност да се ограмотяват дигитално, да следят световни тенденции, да се задълбочават в това как работят технологиите, да се сравняват с колегите си в чужбина“, коментира Елица Стоилова.

Тя смята, че повечето компании следят какво правят „5-6 други подобни бизнеси в бранша“, но не се сравняват с организации, които са на по-високо и международно ниво. Поради този факт в България иновации като чатботовете си пробиват път значително по-бавно, отколкото в други държави.

Според Стоилова, освен че има притеснение и неразбиране на технологии, често бизнесът дори не знае за наличието на технологии, на техните възможности и какъв потенциал за развитие предоставят те.

„Когато има липса на дигитална грамотност в това отношение, тя води до дискомфорт на бизнеса и на хората спрямо технологиите, както и до мнението, че технологиите са разход, а не дългосрочна инвестиция, или че са онова, което ще дойде и ще ни вземе работното място. И така технологиите попадат в графата „Утре“, като нещо пожелателно“, посочва Елица Стоилова.


Етикети:
Категория Бизнес, България | 2021/01/09 последна редакция в 8:00 PM
Източник : Блумбърг ТВ | Снимка : Google
311 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки