България отново е с най-високите в ЕС цени на тока за индустрията

      Публикувано на Tuesday, 18 February , 2020      299 Прегледа     
България отново е с най-високите в ЕС цени на тока за индустрията

  • България

За пореден път България може да се похвали, че е  държавата в ЕС, в която бизнесът плаща най-скъпо за електроенергията, използвана в производството.

От специализирания сайт energylive.cloud може да се види, че към 10.30 ч. българско време средната цена на сегмент „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е 48.77 евро за мегаватчас.
По този показател страната ни е на първо място сред всички страни членки, като най-близо до нас е Гърция, но и там е по-евтино.

Това е поредният ден, в който страната ни е рекордьор. Заради подобни пикове преди две седмици бизнесът настоя за оставки в мениджмънта на БНЕБ, БЕХ и „ТЕЦ Марица Изток 2“.

До такива не се стигна, но енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов поканиха работодателските организации на среща в четвъртък.

На нея те се разбраха да има законодателни промени, които да коригират „някои пропуски“ в нормативната база, които до този момент са спъвали работата в сектор енергетика.

Бизнесът настоява да се премахне монополът на БЕХ в енергетиката, на свободния пазар да се пуснат абсолютно всички налични мощности в страната и да се прекрати практиката с плащането за „студен резерв“, а вместо това да се провеждат процедури за резервиране на капацитет, ако трябва и да се внася.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев също така заяви, че в българската енергетика има мафия и поиска прокуратурата да влезе в този сектор.

От днешните данни на energylive.cloud се вижда, че индустриалната енергия в Германия е близо три пъти по-евтина в Германия. Във Франция, Холандия и Австрия цената е двойно по-ниска от нашата.

Етикети:
Категория България | 2020/02/18 последна редакция в 9:09 AM
Източник : Економик | Снимка : Google
300 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки