България пред Съвета за сигурност на ООН: Сегашната криза изисква безпрецедентна солидарност

      Публикувано на Saturday, 9 May , 2020      974 Прегледа     
България пред Съвета за сигурност на ООН: Сегашната криза изисква безпрецедентна солидарност

  • България

За многостранно сътрудничество, солидарност, за борба с езика на омразата, геноцида и насилието призова България по време на онлайн заседание на Съвета за сигурност на ООН.
В заседанието участваха представители на 80 държави, сред които и 50 външни министри.

Събитието, към което чрез видеоконферентна връзка се присъедини и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, е първото, което събира семейството на ООН в такъв високопоставен състав от началото на кризата с коронавируса.

«Живеем във времена на криза, които изискват безпрецедентна солидарност. Пандемията от коронавируса показа, че единственият начин да се справим с тази криза е чрез координиран, многостранен подход. Европейският съюз е ключов играч в процеса. България, заедно с всички останали държави-членки, е убеден привърженик на мултилатерализма», се посочва в българското послание за видеоконферентната среща. 

Организирано от естонското председателство на Съвета за сигурност на ООН, онлайн-заседанието бе посветено на 75-ата годишнина от края на Втората световна война и поуките от нея.

Българската страна подчерта, че тази годишнина е време за отдаване на почит към загиналите военни и цивилни граждани. Не бива да бъдат забравяни и жестокостите по време на Втората световна война, преди всичко Холокоста.

«В глобален мащаб всички страни трябва да насърчават включването и многообразието и да направят така, че да бъдат криминализирани езикът на омразата, отричането на геноцида и подбуждането към насилие», се посочва още в българската позиция.  

По време на онлайн-заседанието бяха дискутирани и въпросите за предотвратяване на глобални престъпления в бъдеще, как да запазим мира и отговорностите на Съвета за сигурност на ООН. Обсъдени бяха и поуките, които можем да почерпим от миналото, за да се справим със сегашната криза с коронавируса.


Етикети:
Категория България | 2020/05/09 последна редакция в 7:00 PM
Източник : | Снимка :
975 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки