Българските ученици са на първите места в проучване за употреба на алкохол и цигари

      Публикувано на Friday, 3 August , 2018      0 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
Българските ученици са на първите места в проучване за употреба на алкохол и цигари

  • Здраве

Българските ученици заемат първите места по ежеседмична употреба на алкохол и цигари. 30% от 15-годишните момичета пушат поне веднъж седмично.

По този показател България заема второ място в класацията, която обхваща над 40 държави в Европа, както и САЩ и Канада.

Със сходна честота на тютюнопушенето сред подрастващите са Малта, Италия, Хърватия и Унгария, а най-нисък е делът на тези деца в Скандинавските страни.

Проучването е направено през 2013-2014 г. сред близо 5 хил. български ученици от 5, 7 и 9 клас и е съвместен проект на Световната здравна организация, УНИЦЕФ, БАН и Научен център “Психология и здраве”. Резултатите бяха представени днес от представители на организациите.

Българските ученици са на първо място в класацията по употреба на бира. Поне веднъж седмично 16% от 13-годишните момчета и 9% от момичетата на тази възраст, както и 27% от 15-годишните момчета и 12% от момичетата пият бира. В същата възрастова група 23% са опитвали канабис.

Друг тревожен показател, по който България води, е консумацията на сладки храни и напитки. Почти половината от подрастващите у нас (43.8%) ядат продукти с високо съдържание на захар всеки ден. В същата графа обаче попадаме и в положителната класация сред челните места и по консумация на зеленчуци (41.1%) и плодове (36.7%).

Изследването потвърждава проблема със затлъстяването сред учениците – една четвърт от момчетата и 13% от момичетата са с наднормено тегло. Освен храненето, фактор за това са заседналия начин на живот пред компютъра и телевизора, коментираха експертите.

Освен това страната ни е лидер по ранни сексуални контакти. Според резултатите от проучването средната възраст на първия полов контакт в България е 14 г. В анкетата 40% от 15-годишните момчета са съобщили, че са имали вече полов акт, а от момичетата това са посочили 21%. Изследователите обаче са скептични точно по този показател, защото тийнейджърите, особено момчетата, са склонни да се похвалят с нещо такова, дори да не е вярно. Положителното е, че две трети от децата са посочили, че ползват кондоми.

Училищният тормоз също се очертава като проблем в за българските тийнейджъри. Между 12 и 20% от момчетата между пети и девети клас са били жертви на тормоз от съучениците си, както и 10-17% от момичетата. Децата най-често се оплакват от изнервеност (36.8%) и раздразнителност и лошо настроение (30.9%).

За да се промени тревожната картина сред учениците в България, са необходими мерки – има достатъчно добри примери и практики, за които може да се работи и тук. Доказано е например, че извънкласните дейности и възможността за повече спорт запълва ежедневието на децата със смислени занимания и намаляват риска да се заседяват и да консумират вредни храни и алкохол.

Световната здравна организация разполага и с подробни анализи по германски модел за подходи за действие с различните възрастови групи, които е готова да предложи и по които да работи заедно с българските здравни служби, коментира представителят на организацията за България доц. Михаил Околийски.

Ангелина Генова


Категория Здраве | 2018/08/03 последна редакция в 5:00 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
1 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Сделката за Брекзит вкара Тереза Мей в най-голямата криза в нейното управление
Лондон Новини от Лондон

Сделката за Брекзит вкара Тереза Мей в най-голямата криза в нейното управление

Премиерът Тереза Мей се бори днес с най-голямата криза в своето управление, след като проектът за сделката по развода с…

Кои документи служат за доказване на адрес в Англия?

Опасностите при кражба на вашата самоличност

В Лондон се чувствам на място!

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон България

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон

“На този етап не се очаква ново повишение на цената на топлинната енергия през зимата”, каза председател на…

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона България

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона

Призовавам протестиращите да спазват закона, да не влизат в провокация с полицията, да изпълняват полицейските разпореждания. Това заяви…

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

119 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

80 Прегледа

Secrets Of The Trams

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве