Богатите живеят в добро здраве по-дълго от бедните

      Публикувано на Tuesday, 3 March , 2020      1103 Прегледа     
Богатите живеят в добро здраве по-дълго от бедните

  • Любопитно

Богатите хора живеят в добро здраве и средно с 9 години по-дълго от по-бедните хора.
До този извод достига мащабно проучване, фокусирано върху икономическите неравенства, влияещи на продължителността на живота в САЩ и Великобритания.

Анализирана е информация за повече от 25 000 души на възраст над 50 години, в търсене на фактори, които да покажат колко дълго са живели, преди да започват да страдат от болести и увреждания, свързани с възрастта, като например да са лежащо болни или да не могат да се грижат сами за себе си.

Най-големият социално-икономически фактор, който определя кога се появяват тези проблеми, е богатството.

По-богатите хора живеят почти 10 години по-дълго, преди да изпитат трудностите на възрастта, отчитат учените, цитирани от CNN Business.

Най-заможните мъже в проучването могат да очакват още 31 години живот в добро здраве след 50-годишна възраст, а тези с най-малки материални възможности – 22-23 години. При жените най-богатите ще се радват на още 33 години добро здраве, в сравнение с 24 г. за най-бедните.

“Въпреки че продължителността на живота е полезен показател за здравето, качеството на живот при остаряването също е от решаващо значение”, казва в изявление водещият автор в проучването Паола Дзаниното, специалист по обществено здраве в University College London.

“Чрез измерване на продължителността на живота в добро здраве можем да получим приблизителна оценка за броя на годините живот, прекарани в добро здравословно състояние или без увреждане”, обяснява тя.

Проучването, върху което работи екип от изследователи от университети в Европа и САЩ, далеч не е първото, което определя значението на богатството за това колко дълго живеят хората, макар че повечето са фокусирани върху продължителността на живота, а не върху качеството му.

Най-богатият 1% от мъжете в САЩ живее до 87,3-годишна възраст – близо 15 години по-дълго от тези в най-бедния 1%. Разликата при жените е 10 години, показва проучване от 2016 г. Бедните хора във Великобритания умират около десетилетие по-рано от тези, които са по-заможни, установява проучване от 2018 г.

Според настоящото изследване във Великобритания и САЩ неравенството в продължителността на живота в добро здраве е почти едно и също.

“И в двете страни усилията за намаляване на здравните неравенства трябва да са насочени към хората от социално-икономическите групи в неравностойно положение”, съветват учените.

Средната продължителност на живота в света е 72 години. Тя се е увеличила с 5,5 години между 2000 и 2016 г., което е най-бързото увеличение от 60-те години насам, твърдят от Световната здравна организация.


Етикети:
Категория Любопитно | 2020/03/03 последна редакция в 9:20 PM
Източник : Експерт | Снимка : Google
1104 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки