Болница “Лозенец” – пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

      Публикувано на Thursday, 3 June , 2021      1546 Прегледа     
Болница “Лозенец” – пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

  • България

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров освободи цялото ръководство на правителствена болница “Лозенец” заради установени случаи на трансплантации, които са правени на рецепиенти, които не са роднини, а са били с фалшиви самоличности.
Случаите са от 2019 г. и 2020 г. Това съобщи на брифинг министърът, който представи екипа си, след като зае поста, и обясни установени проблеми и промените в здравната система.

След установени нарушения Кацаров е поискал обяснения от управителя на болницата проф. Любомир Спасов. Освобождавам Съвета на директорите на болница считано от днес, ще има ново ръководство, проверките ще продължат, обяви министърът.

Той поясни, че в момента тече проверка в болницата, тъй като от управителя на НЗОК е разбрал, че прокуратурата е взела документите.

Още януари на база на проверката е имало достатъчно данни и министърът на здравеопазването в кабинета Бойко Борисов е трябвало да предприеме проверки, добави Стойчо Кацаров.

Ще има проверка на други болници, има основание да се смята, че това не е единственият случай, в който се отчита дейност.

По случая с болница “Лозенец” – след две проверки през ноември е установено, че има 160 души, които са записани, но не са лекувани там. Болницата връща парите с обяснението “техническа грешка”. Аз обаче, на жаргон казано, смятам, че това е източване на НЗОК, категоричен е министърът.

Болница “Лозенец” завършва и със загуба от 21 млн. лв. 2020 г., броят на заетите легла е бил 23%, средно 8 легла са били свободни, което е причина за лошия финансов резултат. Прокуратурата е сезирана, тъй като са установени фалшифицирани подписи на пациенти.

Освен това: Между 2019-2021 г. са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек, всички те са млади хора от Украйна и Молдова – племенници, като се знаят и имената, но всички рецепиенти са чичовци и лели.

“Има обаче всички основания да се смята, че те не са роднини помежду си, което не е позволено от закона. Това е криминално престъпление, проверяват се държавите дали това не са фалшиви самоличности”, обясни Кацаров.

През април е извършена трансплантация на черен дроб на човек – за такава трансплантацията се прави пресявка от списъка на чакащите от страна на директора на Медицински надзор, трябвало да е бъде трансплантиран третия в листата, но след обаждане по телефона е трансплантиран четвъртия човек, който е добавен в последния момент. Трансплантацията е извършена в “Лозенец”, а човекът е заемал най-висок пост в държавната администрация. Стойчо Кацаров не посочи име и бе категоричен, че законът забранява да се споменават имена.

За промените е информирано цялото ръководство, както и директорът на болницата. Предполагам, че той (Любомир Спасов, бел.ред.) е извършвал повечето трансплантации, обясни още Кацаров.

Министърът коментира и дали това са причините да бъде сменен директорът на Медицински надзор.

“По доклада на медицинския инспекторат е установено, че огромна част от преписките са били забавени и е имало изключително лоши резултати по отношение на трупните донори, само две трансплантации миналата година в нашата страна”, обясни още Кацаров.

Ще бъдат публикувани и резултати от проверката на Александровска болница, служебният министър е провел среща с ръководството. Утре ще бъде обсъдено състоянието на болницата и ще се реши дали ръководството да бъде освободено и дали да се правят промени в него.

Припомняме, през 2018 г. правителството прехвърли изцяло болница “Лозенец” на Софийския университет “Свети Климент Охридски”, въпреки че първоначалните намерения бяха тя да бъде преструктурирана в детска многопрофилна болница.

На 1 февруари 2019 г. лечебното заведение беше окончателно преобразувано, а с решение на Министерския съвет от април тази година МБАЛ “Лозенец” официално стана университетска болница.


Етикети:
Категория България | 2021/06/03 последна редакция в 12:00 PM
Източник : Нюз | Снимка : Google
1547 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки