Борис Джонсън: Не трябва да има нов референдум за независимост на Шотландия преди 2055 година

      Публикувано на Tuesday, 5 January , 2021      789 Прегледа     
Борис Джонсън: Не трябва да има нов референдум за независимост на Шотландия преди 2055 година


Поредният референдум за независимост на Шотландия от Великобритания не може да се проведе преди 2055 година, заяви премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън,
с което отново потвърди думите си от по-рано, че този вот може да се състои „веднъж на поколение“, пише консервативното издание The Daily Telegraph, цитирано от Огенция “Фокус”.

Премиерът каза, че разликата във времето между референдумите за Европа – първият през 1975 г. и вторият през 2016 г. – е „добра разлика“.

Референдумът за независимост на Шотландия беше организиран през септември 2014 г., а подобен 41-годишен период би означавал отлагане на такъв вот до 2055 г.

Джонсън заяви, че референдумите не трябва да се провеждат по-редовно, тъй като те не са „особено весели събития“ и имат разединяващо въздействие.

Той също така отбеляза, че първият инистър на Шотландия Никола Стърджън е обещала, че референдумът през 2014 г. ще бъде „събитие веднъж в поколението“, само за да промени решението си след загубата на сепаратистите.

Кийт Браун, заместник-председателят на Шотландската национална партия (СНП), обвини премиера, че продължава „същото старо неразбираемо лаене“ и предупреди, че „той не може да продължи да възпрепятства демокрацията“.

„Джонсън няма абсолютно никакъв отговор на това, защо на Шотландия трябва да бъде отказвана демокрация, освен, че „вече проведохме такъв вот“. Именно до там ще стигнем скоро. Няма да казва „не“ на един референдум, а ще казва „не“ на самата демокрация. Тогава ще му е много трудно“, написа политикът в Туитър.

Но Джим Силарс, един от предшествениците на Браун, призова Стърджън да „де-приоритизира“ независимостта и вместо това да се съсредоточи върху справянето с икономическата разруха, причинена от пандемията на Covid.

Пишейки преди изборите за Холируд (шотландският парламент) през май, Силарс заяви, че първият министър трябва да постави на шесто място в списъка си с приоритетите за следващия парламент провеждането на нов референдум и да постави по-напред „бомбата със закъснител“ на безработицата и спиралата на публичния дълг.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че планира да иска мандат от избирателите за нов референдум за нерзависимост, който да използва, за да принуди Борис Джонсън да и даде правомощията да организира такъв вот.

Поредица от социологически проучвания показват, че в момента мнозинството от шотландците подкрепят отделянето от Обединеното кралство, а СНП е на път към категорична победа и мнозинство в Холируд. Анкетите обаче показват също, че поредният референдум не е сред приоритетите за повечето хора.

Андрю Мар от BBC оспори Джонсън за това какви „демократични инструменти“ са на разположение на шотландците, които са променили мнението си след Брекзит и сега подкрепят независимостта.

Премиерът каза:

„Референдумите от моя опит, пряк опит, в тази страна не са особено весели събития. Те нямат особено обединяваща сила в националното настроение, те трябва да бъдат само веднъж в едно поколение“.

Запитан за разликата между провеждането на референдум за членство в ЕС и отхвърлянето на искането за независимост на Шотландия, той каза:

„Разликата е, че имахме референдум през 1975 г., а след това имахме още един през 2016 г. Това изглежда като един справедлив период“.

В статия за The Sunday Times, Силарс казва, че ако Стърджън отложи плановете си за референдум, това ще „я приведе в съответствие с общественото мнение“. Но ветеранът националист признава, че тя и Иън Блекфорд, лидерът на СНП в Уестминстър, не е много вероятно да се решат на това, след като вече са възпламенили желанието на своите активисти за ранен референдум.

Той каза:

„Щеше да е необходимо ниво на мъдрост и смелост, които до този момент да липсват, зада им се обясни новата реалност, че няма да има обвързващ референдум за независимост през 2021 г. или вероятно през 2022 г.“

По думите на Силарс, на изборите през май избирателите в Шотландия са поставени пред избор между администрацията на СНП, чиито резултати досега са „олицетворение на некомпетентността“, и опозиционните партии, „чиято собствена некомпетентност е потресаваща“.

Заместник-председателят н СНП Браун пък пише:

„Може и да е Нова година, но това е същото старо неразбираемо лаене от Борис Джонсън. Премиерът се опитва да представи нещата по друг начин, но знае, че не може да продължи да отрича демокрацията. Дори американското му приятелче Доналд Тръмп научи, че ако се опиташ да застанеш пред демократичния избор на народа си, ще бъдеш пометен“.


Етикети:
Категория Лондон | 2021/01/05 последна редакция в 8:00 PM
Източник : Епицентър | Снимка : Google
790 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки