Борис Джонсън зове ЕС да се откаже от „недемократичния предпазен механизъм“

      Публикувано на Tuesday, 20 August , 2019      1447 Прегледа     
Борис Джонсън зове ЕС да се откаже от „недемократичния предпазен механизъм“

  • Лондон

Британският премиер Борис Джонсън призова ЕС да премахне „недемократичния“ по неговите думи „предпазен механизъм“ за ирландската граница, за да бъде постигнат напредък в преговорите за Брекзит.
От ЕС още няма официален отговор, но от Брюксел нееднократно са изтъквали, че „предпазният механизъм“ трябва да остане част от споразумението за излизане от евросъюза.

Борис Джонсън посочва в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че „предпазният механизъм“ рискува да застраши северноирландския мирен процес.

Според него клаузата трябва да бъде премахната, защото е недемократична и „нежизнеспособна“. Джонсън предлага план за намиране на гъвкави и алтернативни решения на проблема до края на 2-годишния „преходен период“ след Брекзит.

„Предпазният механизъм“ цели избягване на твърда ирландска граница след Брекзит.

В телефонен разговор късно снощи с ирландския премиер Лео Варадкар обаче Борис Джонсън обаче отново получи отказ за предоговаряне на споразумението за излизане от ЕС и промяна на „предпазния механизъм“.

Писмото на Джонсън до Туск ще се сметне по-скоро като доказателство, че Великобритания продължава да не е готова да работи за Брекзит със сделка, още повече, че в плана на премиера отново няма конкретно алтернативно предложение за ирландската граница, посочиха политически експерти на Острова.


Етикети:
Категория Лондон | 2019/08/20 последна редакция в 2:40 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
1448 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки