Борис Джонсън зове ЕС да се откаже от „недемократичния предпазен механизъм“

      Публикувано на Tuesday, 20 August , 2019      902 Прегледа     
Борис Джонсън зове ЕС да се откаже от „недемократичния предпазен механизъм“

  • Лондон

Британският премиер Борис Джонсън призова ЕС да премахне „недемократичния“ по неговите думи „предпазен механизъм“ за ирландската граница, за да бъде постигнат напредък в преговорите за Брекзит.От ЕС още няма официален отговор, но от Брюксел нееднократно са изтъквали, че „предпазният механизъм“ трябва да остане част от споразумението за излизане от евросъюза.

Борис Джонсън посочва в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че „предпазният механизъм“ рискува да застраши северноирландския мирен процес.

Според него клаузата трябва да бъде премахната, защото е недемократична и „нежизнеспособна“. Джонсън предлага план за намиране на гъвкави и алтернативни решения на проблема до края на 2-годишния „преходен период“ след Брекзит.

„Предпазният механизъм“ цели избягване на твърда ирландска граница след Брекзит.

В телефонен разговор късно снощи с ирландския премиер Лео Варадкар обаче Борис Джонсън обаче отново получи отказ за предоговаряне на споразумението за излизане от ЕС и промяна на „предпазния механизъм“.

Писмото на Джонсън до Туск ще се сметне по-скоро като доказателство, че Великобритания продължава да не е готова да работи за Брекзит със сделка, още повече, че в плана на премиера отново няма конкретно алтернативно предложение за ирландската граница, посочиха политически експерти на Острова.

Етикети:
Категория Лондон | 2019/08/20 последна редакция в 2:40 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
903 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки