Брекзит без сделка няма да засегне “Еразъм”, решиха страните от ЕС

      Публикувано на Thursday, 21 March , 2019      408 Прегледа     
Брекзит без сделка няма да засегне “Еразъм”, решиха страните от ЕС

  • Брекзит

Държавите – членки на ЕС, завършиха вчера серия от извънредни мерки, за да минимизират проблемите,които биха възникнали при Брекзит без сделка в области като транспорта, риболова, социалните плащания и програмата за образователен обмен “Еразъм”, предаде ДПА.

Новите мерки освен това имат за цел да гарантират социалните права на гражданите от ЕС във Великобритания, както и на гражданите на Великобритания в ЕС. Такива са например правата на реципрочно здравно обслужване и изплащането на пенсии.

Те ще гарантират и “базова авиотранспортна свързаност” и ще позволят основните превози на стоки и пътници с шосеен транспорт да продължат, заявява ЕС.

Мерките ще направят по-лесно за плавателните съдове от съюза да продължат на реципрочна основа да ловят риба в британски води дори и в случай че няма споразумение. Предвиждат се и компенсации за засегнатите рибари.

Според новите извънредни правила студенти от ЕС и Великобритания, които в момента посещават чужд университет по програмата за образователен обмен “Еразъм”, ще могат да довършат обучението си след Брекзит, заявяват държавите членки.

Мерките влизат в сила в деня, след като Великобритания напусне ЕС при вариант Брекзит без сделка. Но мерките “по никакъв начин нямат за цел да дублират цялостните ползи от членството в ЕС или условията на какъвто и да било преходен период”, отбеляза съюзът и добавя, че някои от мерките зависят от демонстрирането на реципрочност от страна на Великобритания.

Обединеното кралство би трябвало да напусне ЕС след десет дни, но се очаква Лондон да поиска отсрочка.

Тъй като засега няма яснота за каква цел може да послужи евентуалната отсрочка, много хора се опасяват, че Великобритания може да излезе без споразумение на 29 март.

Етикети:
Категория Брекзит | 2019/03/21 последна редакция в 12:30 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
409 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки