БРЕКЗИТ ДРАМА: Урсула фон дер Лайен иска удължаване, Борис Джонсън не отстъпва

      Публикувано на Monday, 6 January , 2020      1192 Прегледа     
БРЕКЗИТ ДРАМА: Урсула фон дер Лайен иска удължаване, Борис Джонсън не отстъпва


Премиерът на Великобритания Борис Джонсън трябва да преразгледа отказа си за удължаване на 11-месечния период за постигане на споразумение за бъдещите отношения с Европейския съюз след Брекзит, предложи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, пише британското издание The Guardian.

Председателят на ЕК заяви, че е „загрижена“ за краткия период за преговори и подчерта необходимостта да се запазят всички възможности отворени.
„Не става въпрос само за договаряне на сделката за свободна търговия, но и за много други теми“, заяви Урсула фон дер Лайен в интервю за френския вестник les Echos. „Струва ми се, че и двете страни трябва да се запитаме дали тези преговори са осъществими за толкова кратко време“.

След като Великобритания напусне ЕС на 31 януари, тя ще остане в митническия съюз и общия пазар до края на 2020 г., с възможност да остане в рамките на тези договорености още две години.

Но премиерът заяви, че няма да се съгласи на подобно удължаване, като заяви, че има достатъчно време за договаряне на сделката, обхващаща всички аспекти на настоящите отношения между ЕС и Великобритания – от търговията до вътрешната сигурност, транспорт и други.

Споразумението за излизане предвижда „момент на истината“ на 1 юли, когато и двете страни ще трябва да се договорят за удължаване на преходния период или не.

Ако не се сключи сделка за търговия, например, Обединеното кралство би се изправило пред големи проблеми в икономиката си, защото тарифните и количествени ограничения ще бъдат незабавно приложени върху стоки, продавани на пазара на ЕС.

Урсула фон дер Лайен, бивш министър на отбраната на Германия, заяви, че рисковете за двете страни означават, че удължаването на преходния период не може да бъде изключено.

„Считам, че е разумно да разгледаме нещата в средата на годината, за да разберем дали е необходимо удължаване“, каза тя.


Етикети:
Категория Брекзит | 2020/01/06 последна редакция в 10:43 AM
Източник : www.pik.bg | Снимка : Лондон Днес
1193 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки