Начало Лондон Brexit – новата възможност за съседна Турция

Brexit – новата възможност за съседна ТурцияКатегория Лондон | 2018/02/05 at 7:00 PM | 97
Коментари ->> Добави Коментар

С излизането на Великобритания от ЕС възникна една нова възможност за Турция, коментира журналистът Зоя Димитрова в ефира Bloomberg TV Bulgaria.“По време на посещението на Ердоган във Франция в началото на годината Макрон говори за създаването на специално партньорство, каквото евентуално ще има с Великобритания след приключването на преговорите”.

По думите и привилегированото партньорство с Турция е стара френско-германска идея за Турция, която тя винаги е отхвърляла.

“Но след като възникна прецедентът с Великобритания, а и се говори че такива партньорства ще има и с Украйна, Турция вече няма да бъде изключение. Няма да бъде единствената страна с такива специални отношения. Тук може да бъде намерена вратичка за партньорство“.

Журналистът припомни, че Турция е кандидат за член на ЕС от 1963 година. “Все повече се отлага като че ли пълноправното членство на Турция в ЕС. Може би изходът е да се търсят други начини, които до голяма степен да се приближат до това членство”, допълни тя.

“Турция търси сближаване с Европа, защото не може да бъде в лоши отношения с всички. Голяма част от европейските страни са нейни съюзници в НАТО“.

Димитрова посочи още, че интересите и на Турция, и на ЕС са общи заради геостратегическото положение на Турция.

Турция не може да бъде пренебрегната като кордон между Европа и този толкова бурен район на Близкия Изток“.Етикети: # #

Категория Лондон | 2018/02/05 at 7:00 PM
98 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Днес | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама