Brexit: Работа като самонает в Англия по новите имиграционни правила

      Публикувано на Friday, 1 February , 2019      1014 Прегледа     
Brexit: Работа като самонает в Англия по новите имиграционни правила

  • Платени PR публикации

При наетите лица ще има две схеми, по които ще може да се идва във Великобритания – схема за висококвалифицирани работници и схема за временно пребиваващи работници с всякакви умения (високо- и нискоквалифицирани).
И при двете схеми няма да има квота за броя на идващите. И в двата случая ще се премахне т.нар. Resident Labour Market Test (RLMT),

който досега се прилагаше за гражданите на страни от извън ЕС. По негова сила, британските работодатели бяха задължени да рекламират свободните си работни позиции във Великобритания в продължение на 4 седмици. Чак след това, те имаха право да ги рекламират извън Великобритания.

Схемата за висококвалифицирани работници

• За висококвалифицирани вече ще се считат и хората със средно образование. Досега за висококвалифицирани се считаха само хората с висше образование.

• В момента, за тези имигранти от извън ЕС се изисква да бъдат „спонсорирани” от британски работодател, което означава, че работодателят трябва да подкрепи кандидатурата им за виза и да им плаща заплата от минимум £30 000 на година. Правителството все още не е решило дали да запази изискването за заплата от £30 000 на година или да го премахне. Премахването е по-вероятният сценарий, тъй като в парламента няма мнозинство за запазването на това изискване.

• От работодателите, спонсориращи имигранти-работници, ще се изисква да плащат такса за това, че се възползват от имигрантски труд (по настоящата тарифа, £1000 на година на работник).

• Всеки имигрант, идващ по тази схема, ще трябва да плаща такса за виза (£464 или £610 за 3-годишна виза, в зависимост от това дали имигрантът работи в сфера, в която има дефицит на кадри във Великобритания) и такса за здравеопазване (£400 на година).

• При всички положения, имигрантите, които са с професии, в които има недостиг на кадри във Великобритания, няма да са обект на изискването за £30 000 годишна заплата.

• Имигрантите от „нискорискови държави” ще могат да влизат като посетители в страната и да си търсят висококвалифицирана работа. Списъкът с нискорискови държави все още не е съставен и не е ясно дали България е в него.

• Системата за спонсорство за работодатели ще бъде реформирана, така че да е по-малко бюрократична и по-бърза.

• Висококвалифицираните кадри в сферата на науката ще са изключение от изискванията за спонсорство.

 

Схемата за нискоквалифицирани работници

• Схемата ще е отворена само в продължение на няколко години след Брекзит.

• По нея, ще могат да идват работници с всякакви умения (нискоквалифицирани и висококвалифицирани), но тя най-вече ще се използва от нискоквалифицирани работници.

• По нея, нискоквалифицираните работници ще могат да идват да работят във Великобритания за максимум 12 месеца.

• За това, те ще трябва преди да дойдат да кандидатстват за виза онлайн и да платят такса за тази виза (цената не е все още определена).

• Схемата ще е отворена само за работници от „нискорискови държави”.

• Имигрантите по тази схема няма да имат право да ползват NHS (единствено ще имат право да ползват спешна помощ), няма да могат да вземат помощи и да водят деца или роднини.

• Освен тази схема, ще има и специализирана схема за сезонни работници в селското стопанство, която ще бъде тествана през 2019 г. При нея ще се изисква от работодателите да плащат по-висока почасова надница, отколкото е минималната за страната.

Източник: publishing.service.gov.uk

По материали от БГ Бен

BG_Media_London


Етикети:
Категория Платени PR публикации, Полезно | 2019/02/01 последна редакция в 1:51 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1015 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки