Британски клирингови къщи ще работят в ЕС и при Brexit без сделка

      Публикувано на Monday, 18 February , 2019      360 Прегледа     
Британски клирингови къщи ще работят в ЕС и при Brexit без сделка

  • Брекзит

Решението на ESMA влиза в деня след Brexit, aко Лондон и Брюксел не успеят да постигнат споразумение

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) обяви, че в случай на Brexit без сделка три британски клирингови къщи – LCH Limited, ICE Clear Europe Limited и LME Clear Limited, ще имат право да предоставят услугите си на територията на ЕС. ESMA е взела това решение, за да ограничи риска от проблеми в централната клиринг система и да се избегне всяко отрицателно въздействие върху финансовата стабилност на ЕС, пише в съобщението на регулатора.Решението на ESMA влиза в деня след Brexit, ако Лондон и Брюксел не успеят да постигнат споразумение и то да бъде прието от британския парламент.

Решението на регулатора бе очаквано, тъй като на два пъти вече ESMA съобщи, че Надзорният съвет подкрепя непрекъснатия достъп до Централния депозитар на Великобритания. Но окончателното решение е било взето след оценка на заявленията на трите клирингови къщи и консултации с останалите регулаторни органи.

Припомняме, че през декември Брюксел се съгласи да признае британските пазарни правила като еквивалентни на стандартите на ЕС за период от 12 месеца.

От ESMA заявиха, че плановете за признаване на британския централен депозитар на ценни книжа, където се уреждат сделките, все още продължават.

Етикети:
Категория Брекзит | 2019/02/18 последна редакция в 8:55 PM
Източник : www.economic.bg | Снимка : Лондон Днес
361 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки