Британски професор: И България трябва да се погрижи за образа си пред другите

      Публикувано на Wednesday, 8 February , 2017      120 Прегледа     
Британски професор: И България трябва да се погрижи за образа си пред другите

  • BG Лондон

Ако България иска да изглежда положително в очите на хората отвън, положителната промяна на образа трябва да се случи първо вътре в самата страна.
Това заяви професор Майкъл Холман, който подчерта, че за момента за средния британец страната остава в съзнанието най-вече като мрачно и непознато място, свързвано основно с негативни тенденции.

Според британския професор, който през 1966 г. въвежда обучението по български език в “Лийдс” и е носител на орден “Стара планина”, образът на България е най-вече негативен във Великобритания, като за това ключова отговорност носят и медиите. Коментарът на Холман дойде по време на кръгла маса на тема “България – Великобритания (BG-GB): Огледалният образ?”, организирана от Дипломатическия институт.Той подчерта, че концентрацията на негативни заглавия и статии, дори в сериозни, а не жълти издания, се запечатва в съзнанието на британците и това до голяма степен изгражда образа на България на Острова. Тези заглавия ще спрат към февруари следващата година, когато британският пазар вече ще е отворен и ще е ясно какви са последиците от падането на ограничението, заяви професорът.

Според проф. Холман, който е женен за българка и отдава голяма част от академичната си кариера на изследвания върху България, контактите между двете страни не са твърде големи и това пречи на по доброто познаване. По думите му може да си приема, че си спечелил битката в британска среда, когато спрат да се отнасят с теб като към “българина”, а те приемат като добър специалист в областта ти. Тогава вече можеш да подходиш отново и по друг път, за да представиш и страната си, смята той.

Мартин Иванов от своя страна, който е секретар на президента Росен Плевнелиев по култура, образование и национална идентичност, представи изследване за заселилите се в България британци. Той потвърди, че част от тях са дошли в страната с големи предразсъдъци и именно отношенията и контактите между хората от двете националности са помогнали за разбиване на стереотипите и изграждане на по-добър български образ.

Според Марк Холанд, който изпълнява длъжността заместник-ръководител на британското посолство в София, връзките между българи и британци стават все повече и по-здрави. Тези отношения допълнително ще се задълбочат за престоящото съвместно председателство на ЕС на двете страни.

Поводът, Дипломатическият институт да организира кръглата маса за отношенията между България и Великобритания, е именно това, че България и Обединеното кралство са част от една “тройка” при председателството на Съвета на Европейския съюз (между юли 2017 и декември 2018 г., заедно с Естония), което означава, че трябва да се обединят около общи приоритети и цели.

Освен това през последните месеци са се натрупали много мисли и предразсъдъци, които са дали допълнителни основания за стимулиране на диалога – не толкова между властите, колкото между гражданите, активни в различни сфери.

“Ролята на дипломата е не да използва информация, базирана върху спекулации, а върху истината такава, каквато е”, подчерта при откриването директорът на института Таня Михайлова. Според нея трябва да кажем с какво гордеем, и с какво не толкова, какви са предразсъдъците, които двете общества имат едно към друго, на какво се надяваме. По този начин можем продължим заедно с очакване за по-добро разбиране, коментира тя.

 

Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/02/08 последна редакция в 9:00 AM
Източник : | Снимка :
121 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки