Британски съд глоби “Кеймбридж аналитика” с 15 хил. лири

      Публикувано на Thursday, 10 January , 2019      179 Прегледа     
Британски съд глоби “Кеймбридж аналитика” с 15 хил. лири

  • Лондон

Британски съд глоби сестринска компания на консултанската фирма “Кеймбридж аналитика” (Cambridge Analytica) с 15 хил. лири, задето не е разкрила напълно каква информация има за физическо лице, попитало това. SCL Elections, която е свързана с “Кеймбридж аналитика”, се е признала за виновна.Според британската комисия за защита на личните данни това е първата присъда срещу фирмата.

Тя придоби лоша слава, когато миналата година стана известно, че неправомерно е получила от “Фейсбук” и използвала данните на десетки милиони потребители, за да манипулира изборите за президент в САЩ и референдума за Брекзит в полза на кампанията за излизане от ЕС.

Казусът е на американския учен Дейвид Каръл, който през януари 2017 г. е попитал каква информация за него пази “Кеймбридж аналитика”.

Недоволен от непълния отговор, той се е оплакал на британския регулатор, който е поел случая.

Етикети:
Категория Лондон | 2019/01/10 последна редакция в 10:55 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
180 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки