Британските депутати ще гласуват сделката с ЕС

      Публикувано на Friday, 29 March , 2019      157 Прегледа     
Британските депутати ще гласуват сделката с ЕС


Британските депутати ще бъдат помолени отново да гласуват за Брекзит в петък, но само по част от договорената сделка с ЕС.

Разяснението бе направено от лидера на парламентарното мнозинство Андреа Ледсъм след настъпилото объркване какво точно ще обсъждат и гласуват депутатите след внесената от правителството процедура.Депутатите ще гласуват само по споразумението за напускане на ЕС, което покрива сметката по развода, правата на гражданите и спорния „предпазен механизъм“ за ирландската граница.

Политическата декларация, засягаща бъдещите отношения на Обединеното кралство с ЕС, няма да бъде подложена на гласуване.

Правителството казва, че ако споразумението бъде одобрено, Великобритания ще излезе от Евросъюза на 22 май. 

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че това е ново предложение в съответствие с неговото решение по-рано, че няма да позволи трети „вот по същество“ по същия документ, който вече два пъти бе отхвърлен в парламента.

Андреа Ледсъм поясни, че Европейският съвет може да се съгласи с удължаването на член 50 за отлагане на Брекзит до 22 май само, ако споразумението за излизане бъде одобрено до 23 часа на 29 март.

При одобрение няма да се стигне до ратифициране от парламента на пакета, защото по закона за Брекзит това може да стане само след „вот по същество“ и по двете части на сделката – споразумението за излизане и политическата декларация.

Въпреки това много депутати, особено от опозицията, реагираха гневно на предложението за гласуване  и поставиха под въпрос законността му.   

На днешния 29 март, който първоначално беше определен като дата за Брекзит, евродепутатът Найджъл Фарадж организира протест в подкрепа на излизането на Великобритания от ЕС.
От своя страна кметът на Лондон Садик Хан планира автобусна обиколка, по време на която ще бъдат давани съвети във връзка с Брекзит на европейските граждани, които живеят в Обединеното кралство.
Етикети:
Категория Брекзит | 2019/03/29 последна редакция в 7:17 AM
Източник : БНР | Снимка : Google
158 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки