Британските компании не са готови за Brexit без сделка

      Публикувано на Monday, 17 June , 2019      642 Прегледа     
Британските компании не са готови за Brexit без сделка

  • Лондон

Много британски компании „не са дори близо до готовност за Brexit без споразумение”, сочи доклад на британската агенция „Приходи и митници” (HMRC), пише BBC.

През февруари въпросната агенция започна да прави проучване, чиято цел беше да установи как може да се облекчи вносът на стоки към Обединеното кралство, ако страната напусне митническия съюз и единен пазар на ЕС без сделка за по-нататъшна търговия при облекчен режим.Според заключението на митническата агенция към 26 май по-малко от 10% от британските фирми са се подготвили напълно за т.нар. „твърд Brexit”, подавайки документи да имат право да внасят и изнасят стоки при преференциални правила.

Преходните опростени процедури (TSP) биха позволили на британските компании да внасят стоки от континентална Европа без да попълват нови митнически декларации на границата.

Освен това фирмите от Острова ще имат право да отлагат до една година плащането на вносни такси.

Според данните на HMRC обаче до 26 май само 18 хил. компании от Великобритания са кандидатствали за TSP.

Това е по-малко от 10% от всички 240 хил. дружества, които се очаква до 31 октомври да кандидатстват за този статут, когато изтича последно определеният краен срок за осъществяване на Brexit.

Бележка от британския кабинет, изтекла към Financial Times в сряда, разкри, че министрите са били предупредени, че биха нужни „поне от четири до пет месеца”, за да се подобри готовността на търговците за новите гранични проверки.

Според документа политиците обмислят „финансови стимули, за да окуражат износителите и вносителите да се регистрират в новите търговски схеми”.

Всичката тази трескава подготовка идва на фона на обещанието на бившия външен министър Борис Джонсън, който е фаворит за следващ премиер на Великобритания, страната да напусне ЕС на 31 октомври, със или без споразумение с Брюксел.

Етикети:
Категория Лондон | 2019/06/17 последна редакция в 7:30 PM
Източник : Економик | Снимка : Google
643 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки