Начало Свят Британците празнуват 100 години избирателни права за жените

Британците празнуват 100 години избирателни права за женитеКатегория Свят | 2018/02/11 at 2:44 PM | 93
Коментари ->> Добави Коментар

Кметът на Лондон Садик Кан и популярната от телевизионни документални филми историчка Люси Уорсли позират пред колаж в центъра на британската столица по повод 100-годишнината от приемането на закона, с който за пръв път жените в страната получават избирателни права.С Representation of the People Act от 1918 г. това е позволено само на 40% от жените, но това е огромна победа за движението на т.нар. суфражетки.

Премиерът Тереза Мей ще обяви по-късно днес едногодишна програма Vote 100 от събития по повод юбилея. Очаква се това да бъде най-голямото в историята събиране на жени от британската политика.

В централното антре на парламента в специални витрини са изложени освен споменатия закон също и Parliament (Qualification of Women) Act, с който през 1918 г. се позволява жени да се кандидатират за депутати в Камарата на общините, и Life Peerages Act, с който през 1958 г. е прекратен монополът на наследствените членове на Камарата на лордовете и се разрешава жени да бъдат включени в горната камара на британския парламент.

Джеръми Корбин, лидер на опозиционната Лейбъристка партия,

заяви, че когато дойдат на власт, ще амнистират всички жени, които в борбата си да бъдат равни в политическите си права с мъжете са били осъдени, вкарвани в затвора и дори убивани. Той допълни, че едно лейбъристко правителство е готово да поднесе официални извинения за преследването на активистите и злоупотребата с правосъдие, на което мнозина от тях са били подложени.Етикети: # #

Категория Свят | 2018/02/11 at 2:44 PM
94 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дневник | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама