Начало Здраве Бронхиалната астма може да се лекува и през лятото

Бронхиалната астма може да се лекува и през лятотоКатегория Здраве | 2018/05/16 at 6:00 AM | 127
Коментари ->> Добави Коментар

Внучката ми от ранна възраст е измъчвана от бронхиална астма.

Ще ви бъда много благодарна, ако поместите здравословни съвети за нейното облекчаване, по-конкретно при деца.Кои лекарства са най-подходящи и може ли да се взимат през летния сезон?

Кристин КОЦЕВА, Бяла Слатина

Г-жо Коцева, броят на астматично болните непрекъснато се увеличава. Кризите със задух са драматични и опасни. В повечето случаи те обаче може да бъдат предотвратени, а състоянието на болния да се облекчи в значителна степен.

Почти във всеки училищен клас днес има по 1-2 деца, болни от астма. Повечето от засегнатите имат алергия към домашен прах, плесени, животински косми, полени или инфекциозни агенти. Причина може да бъде обаче и склонността на организма да реагира със задух при тютюнопушене, замърсявания на въздуха или при психическо напрежение.

Най-често при болни от астма е характерно наследствено облагане с токсини и кръвна интоксикация, която се проявява с алергична нагласа на организма.

Какво представлява заболяването
Лигавицата на бронхите се възпалява и става оточна. Това създава условия понякога да възниква спазъм на бронхиалната мускулатура. Въздухоносните пътища тогава се стесняват и засегнатите страдат от недостиг на въздух. Преди всичко се затруднява издишването.

Препоръчителни лекарства
► При остър пристъп помагат: спрейове, съдържащи бронхоразширяващи субстанции (напр. фенотерол, салбутамол, тербуталин). Те бързо разширяват дихателните пътища.
► Медикаменти с дългосрочно действие.
Кортизонът за инхалации профилактира астматичните кризи. Много хора се притесняват от кортизоновите препарати. Родителите се страхуват за децата си от страничните им ефекти – нарушения в растежа, отоци в други тъкани поради задръжката на течности. Тези опасения обаче са безпочвени, тъй като инхалираният кортизон действа само локално в бронхите, а не като таблетките в целия организъм. Кортизонът се инхалира редовно сутрин и вечер в зависимост от типа астма, но само в критични периоди, когато астматичните пристъпи зачестят (напр. при алергичните към полени по време на цъфтежа на тревите). Предимствата на лечението са еднозначни: кортизонът атакува причините за астмата. Той потушава възпалението на бронхите и те не изпадат в спазъм така бързо. Когато намалеят астматичните пристъпи, астматиците по-рядко отсъстват от работа или от училище. Подобрява се качеството им на живот. Децата се развиват по-добре.
Не се притеснявайте за лечението през лятото, защото това е може би най-подходящият сезон за вземане на мерки против астмата. По-рискови са преходните сезони – есента и най-вече пролетта.

Категория Здраве | 2018/05/16 at 6:00 AM
128 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Здраве | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама