Брюксел е готов на преговори за Брекзит и след Нова година

      Публикувано на Tuesday, 22 December , 2020      687 Прегледа     
Брюксел е готов на преговори за Брекзит и след Нова година


Преговорите за Брекзит може да продължат и след 1 януари. Европейските преговарящи са готови на това, въпросът е дали Великобритания ще се върне на масата.

Това коментира източник на “Дневник”, запознат с преговорите.
“Европейската комисия е готова да преговаря до последния полезен ден и нашата врата ще остане отворена, в случай че преговорите продължат след 1 януари. От наша страна политическа воля има”, каза източникът.

Макар Обединеното кралство да напусна ЕС официално на 31 януари, до края на 2020 г. действа преходен период, чиято функция бе да даде време на двете страни да уговорят бъдещите си отношения.

Той се урежда от споразумението за оттегляне, което бе постигнато миналата година. Под въпрос всъщност са отношенията на Европа и Лондон след това. Те имаха десет месеца да изковат “най-голямата и всеобхватна сделка в историята на ЕС”, при положение че стандартните преговори отнемат по няколко години, отбеляза източникът.

Преходният период можеше да бъде удължен с до две години, ако Великобритания направи такова искане преди 1 юли тази година – тя не пожела, припомни още той.

Какво ще стане на 1 януари, със или без сделка

Прекратява се свободното движение на хора – туристически пътувания в рамките на до 90 дни в един 180-дневен период ще бъдат разрешени, но за работа и учене от двете страни на Ламанша ще са нужни визи. За британците ще се прилага законодателството на конкретната страна, в която искат да отидат; за европейците ще се прилага правото на Обединеното кралство, както към гражданите на всяка друга държава, с която няма изрично споразумение.

Дори при сделка, достъпът на европейските студенти до британските университети вече няма да е толкова лесен. Едно споразумение би улеснило провеждането на обмените по програма “Еразъм”, но решението дали и при какви условия да приемат чуждестранни студенти ще бъде в ръцете на националните власти и на отделните университети; същото важи и за размера на таксите, които може да бъдат увеличени.

Шофьорските книжки няма да се признават автоматично. За Великобритания няма да важат и правилата, които обезсилиха роуминга в рамките на ЕС. Паспортът за домашни любимци в рамките на ЕС няма да е валиден във Великобритания.

По отношение на движението на стоки – при всички случаи ще има митнически формалности, проверки, доказване на произход (тоест, че стоките са от Великобритания, а не от трета страна при внос в ЕС), сертификати, разрешителни и т.н.

Спрямо движението на услуги – продажбата им в ЕС ще бъде регулирана като от трети държави. Това ще засегне особено много финансовите услуги.

Транспортът може да бъде спасен и при липса на сделка

Дори при “твърд Брекзит”, ситуацията няма да е абсолютно същата, както преди година. Споразумението за оттегляне защитава правата на гражданите, бюджета на ЕС (към който Великобритания все още има ангажименти) и границата между Ирландия и Северна Ирландия, отбеляза източникът.

Но така или иначе се очакват повече бюрокрация при митническите проверки и квоти при търговията. Великобритания няма да има достъп до европейския пазар на енергия, а вместо близкото сътрудничество в областта на сигурността – за екстрадиция или обмен на данни – ще се прилагат международните стандарти.

Транспортът е особено голям проблем – ако търговията ще премине автоматично към правилата на Световната търговска организация, в областта на авиацията няма международна рамка, която да действа по подразбиране. Затова ЕС е приел едностранни мерки за срок от шест месеца, при условие че Великобритания едностранно приеме същите мерки. Съюзът гарантира, че полетите между двете страни ще продължат, ще бъде разрешено и движението на влаковете под Ламанша.


Етикети:
Категория Лондон, Свят | 2020/12/22 последна редакция в 2:33 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
688 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки