Брюксел: Лондон ще трябва да предложи нов еврокомисар, ако Британия остане в ЕС след 31 октомври

      Публикувано на Thursday, 18 July , 2019      1145 Прегледа     
Брюксел: Лондон ще трябва да предложи нов еврокомисар, ако Британия остане в ЕС след 31 октомври

  • Лондон

Всяка държава от Европейския съюз има задължението да предложи свой еврокомисар, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали Лондон трябва да изпрати нов представител в ЕК. Договорите за ЕС важат за всички държави от Общността, отбеляза той.
Европейският съвет даде на Великобритания отсрочка да напусне ЕС до 31 октомври, когато изтичат правомощията на комисията на председателя Жан-Клод Юнкер.

ЕК под председателството на Урсула фон дер Лайен встъпва в длъжност от 1 ноември.

Европейският парламент (ЕП) вчера съобщи, че изслушванията на предложените за еврокомисари ще се състоят от 30 септември до 8 октомври.

Целият състав на ЕК с председател Урсула фон дер Лайен се предвижда да бъде гласуван от евродепутатите между 21 и 24 октомври.

Източници от ЕП днес потвърдиха, че е много възможно двамата временни еврокомисари на Естония и Румъния да не бъдат изслушани и назначени утре, както първоначално се предвиждаше. Причина за това е решението на Юнкер да не възлага ясни отговорности на двамата кандидати.

Така кандидатите следваше да положат изпит пред председателите на парламентарните комисии, вместо пред отделни комисии в ЕП. В понеделник парламентарната комисия по социални въпроси не успя да избере свой председател, затова съставът на изпитната комисия не е попълнен и тя не може да свика изслушване.

Ново заседание на парламентарната комисия по социални въпроси е насрочено за 24 юли. Ако тогава бъде избран председател, може да се очаква, че временните еврокомисари (до 31 октомври) ще бъдат изслушани, но за да бъдат назначени, трябва да получат подкрепа в пленарната зала.

Следващото заседание на ЕП е през септември.

Ако тогава двамата предложени за еврокомисари бъдат утвърдени, те ще заемат работните си места за около един месец до идването на новата комисия.


Етикети:
Категория Лондон | 2019/07/18 последна редакция в 9:27 AM
Източник : Новини | Снимка : Google
1146 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки