Начало Свят Бунт в редиците на ГСДП срещу влизането в съюз с Меркел

Бунт в редиците на ГСДП срещу влизането в съюз с МеркелКатегория Свят | 2017/12/13 at 11:00 PM | 61
Коментари ->> Добави Коментар

#NoGroko! (Не на “голямата коалиция”): с този хаштаг, отпечатан на тениски, платнени чанти и проспекти, активисти на Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ изразяват своята опозиция срещу нова коалиция с Ангела Меркел.Сред тези дейци, които са твърдо против сближаване с консерваторите в опит за съставяне на правителство, е Бьорн Щайнборн, който членува в берлинска организация на ГСДП от близо три десетилетия.

“Аз съм против голяма коалиция”, казва твърдо този 47-годишен банков служител, когото срещнах на проведения наскоро конгрес на ГСДП в Берлин, пише Яник Паске от Франс прес. “Защото не вярвам, че тя може да реши проблемите на страната ни.

Вече управлявахме през последните четири години с ХДС (Християндемократическия съюз, партията на Меркел), нашите съвпадащи точки вече са изчерпани”, се аргументира той.

Недоверие

Делегатите на ГСДП се произнесоха миналата седмица за започване на преговори с консервативния лагер, като все пак оставиха въпроса отворен: съвместно управление или подкрепа за правителство на малцинството на Ангела Меркел без участие в нови избори.

За днес в Берлин е предвидена първа среща на високо равнище между канцлера, лидера на нейния традиционен баварски съюзник, Християнсоциалния съюз (ХСС), Хорст Зеехофер и председателя на социалдемократите Мартин Шулц.

Последният обаче трябва да положи усилия, за да преодолее недоверието на активистите на своята партия, които раздаваха брошури срещу нова “голяма коалиция” и отправиха множество критики от трибуната на конгреса.

Младото поколение възнегодува особено силно срещу перспективата ГСДП да остане по-малък партньор на християндемократите.

Този противоестествен съюз “бе победен много ясно на 24 септември”, когато бяха произведени парламентарните избори в Германия, смята Кевин Кюхнерт, ръководителят на Юсос, младежката организация на партията. ГСДП регистрира най-лошия си изборен резултат от 1949 г. с 20,5 процента.

Това отстъпление “е всичко друго, но не и призив на избирателите да се направи отново една такава коалиция”, подчертава Кюхнерт.

Депутатът социалдемократ Карамба Диаби констатира голямо недоверие от страна на “нашите млади хора”, които бяха “двигателят на кампанията и те са много разочаровани”.

Активисти срещу голямата коалиция държаха на входа на залата, където се проведе конгресът, малки плакати с враждебни послания.

“ГСДП е силна само когато е сама!”, написа един активист. Други лозунги гласяха: “В една GroKo ГСДП губи още повече своята идентичност” и “Groko е последният пирон в ковчега на социалдемокрацията”.

Защото за някои залогът ни повече, ни по-малко е бъдещето на това политическо движение, което е в отстъпление в цяла Европа.

Френският пример

“Виждаме, че във Франция социалистическата партия е почти мъртва”, обяснява Мишел Раушхолб, 25-годишна активистка на Юсос от провинция Райнланд-Пфалц. “Това трябва да ни служи за пример”, подчертава тя.

Младата жена се опасява, че един нов съюз може да принуди ГСДП да направи болезнени компромиси, които в крайна сметка да отклонят партията от традиционните й избиратели.

За близо 20 години след победата на Герхард Шрьодер през 1998 г. социалдемократите са загубили близо 20 процента. А според някои активисти – и своята идентичност.

Партията вече управлява на два пъти с Меркел (2005-2009 г. и 2013-2017 г.), но й е трудно да се представи като ценен фактор, като по-малък партньор: реформите, проведени по инициатива на ГСДП като въвеждането на минимална работна заплата донесоха изборна полза най-вече на канцлера.

В преговорите, които започват днес, следователно е “изключително важно да бъдат начертани червени линии” в социалната област и по въпроса за имиграцията, подчертава Мишел Раушхолб.

“За нас залогът не е властта като самоцел, а съдържанието, за да постигнем нещо за страната ни”, допълва Бьорн Щайнборн.

Ръководството на партията знае, че е под наблюдение. Защото накрая активистите ще имат последната дума.

Предвидено е консултиране на над 430-те хиляди членове на ГСДП, в случай че техният лидер Мартин Шулц успее да постигне споразумение за съвместно управление с канцлера.

/БТА/

 Етикети: #

Категория Свят | 2017/12/13 at 11:00 PM
62 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : | Снимка :
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама